Публикация

Нов метод за пълна диагностика на малък таз

Плевенски лекари откриха нов метод в областта на образната диагностика, който се прилага при жени, тръгнали по пътя на ин витро процедурите.


Методът бе представен в „МБАЛ Св. Панталеймон”, в Плевен. Той дава нови насоки и по-голяма пълнота в изследването на причините за невъзможността за забременяване, заяви екипът, който работи по него.

Новата методология използва възможностите на ядрено-магнитния резонанс, избягвайки вредните лъчения на традиционния рентген.  В новата разработка контрастните вещества, които се вкарват в матката на пациентката, за да покажат образ, са заместени с друга безвредна течност.  

„Тя пък дава отличен образ и  има терапевтичен ефект”, каза рентгенологът  д-р Елиза Георгиева, която е част от екипа, създал  метода.

Тя  уточни, че екипът използва и специално разработено приспособление за апликиране на течността в матката, защото досега се е ползвал апарат на Шулце.

„Той е метален и не може да влезе в ядрено-магнитен резонанс. Приспособлението е дело на анестезиолога д-р Йордан Георгиев и предстои да бъде патентовано, като цената му е стотинки и прави метода безвреден  и ефективен. Цената му е доста по-евтина от традиционната лапароскопия”,  обясни д-р Георгиев.

Другият рентгенолог в екипа - д-р Алцек Цеков, изтъкна предимството на  новия метод, тъй като той има най-висока разделителна способност.
 
„Методът ни най-пълно представя яйчници, тръби и матка като дава 3D образ. С него се установяват  или изключват  голяма група заболявания, които засягат женските полови органи и могат да бъдат причина за безплодие”, каза д-р Цеков.

Новият метод е приложен при няколко пациентки, които на по-ранен етап са преминали през традиционния рентген или лапароскопия. Изследването е напълно безболезнено и се извършва в амбулаторни условия, като не налага постъпване в болница, казаха специалистите.

Процедурата трае около 30 минути и може да се извършва на цената на ядрено-магнитния резонанс - около 200 - 250 лева, от които 180 лева поема здравната каса.  Предстои  да се изготви и протокол на изследването и то да бъде патентовано, казаха още плевенските откриватели.  

Коментари