Публикация

Как да съживим кожата след лятото?

След лятото кожата ни изглежда изсушена и изтощена. Загубила е много соли и ценни минерали през горещините, затова тя се нуждае от интензивно подхранване.


Срещаме се с Петър Иванов, който е медицински козметик и управител на верига салони за красота, за да ни обясни какво е въздействието на витамините върху кожата и с коя процедура най-лесно можем да възвърнем нейната жизненост.

По думите му освен слънчевото греене през лятото хлорът от водата в басейните и солта от морската вода допълнително могат да изсушат кожата и тя лесно да се набръчка. Друг проблем след изгаряне на кожата е получаването на пигментни петна, видими след доста време. Всички тези проблеми можем да отстраним най-лесно и бързо чрез специални процедури с витамини.

Пигментните петна от кожата на лицето се премахват чрез кислородна мезотерапия, комбинирана с витамини. Тя представлява вкарване в кожата на молекули кислород и витамин С. За изглаждане на бръчките се прилага процедурата електропорация - вкарване на мастноразтворимите витамини А и Е в кожата, или фонофореза – насищане с витамини с помощта на ултразвук.

Правят се и коктейли от витамините А, Е и етерични масла за възстановяване на лицето чрез масаж. Етеричните масла най-лесно проникват в кожата, а заедно с тях и витамините, затова те са много ефективно средство за поддържане на здравето и красотата.

Петър Иванов препоръчва употребата на биокремове с витамини пред синтетичната козметика, която трябва да се употребява доста по-продължително и в по-големи дози, за да подейства пълноценно. Според него трябва да умеем да правим разлика между кремовете, които са дерматологично тествани и клинично тествани. Дерматологично тестван означава, че кремът е нанасян върху кожата, докато клинично тестваният е резултат от сериозни изследвания. Затова трябва да предпочетем последния.

-brr-

Основните витамини, влагани в козметиката, са А, С и Е. Всички останали витамини се приемат вътрешно.

Кожата ни се нуждае от всички витамини, но този, който най-бързо се изразходва от организма и най-лесно можем да набавим чрез директен прием или чрез нанасяне на крем върху кожата, е витамин С, аскорбинова киселина. Кремовете за лице с този витамин са направени така, че той действа на порции с удължено освобождаване чрез специална нанотехнология.

Витамин С е водноразтворим, докато витамините А и Е са мастноразтворими. Това налага строго определен ред на нанасяне върху кожата, който гарантира най-ефикасно действие. Първо се нанася витамин С и след това А и Е.

„Витамин А още е известен като ретинол. Той обаче е алкохол и предизвиква фоточувствителност на кожата. Затова през лятото, когато е силна слънчевата светлина, не трябва да се използват козметични продукти с ретинол, за да не предизвикат алергия. Тази козметика е особено подходяща през есента и зимата. Четете винаги съдържанието на кремовете за лице и предпочитайте съставката ретинол палмитат пред ретинол, защото тази форма на витамин А не предизвиква зачервяване на кожата”, съветва ни козметикът Петър Иванов.

Витамин А има много силен противобръчков ефект, подхранва кожата на клетъчно ниво.
Витамин Е, известен още и с наименованието токоферол, е най-мощният антиоксидант за кожата и запазва генетичния код на човека. Той се бори със свободните радикали, които причиняват малформации или тумори в клетката. Спомага за окисляване на мастните киселини в организма и правилното протичане на жизнения цикъл на кожните клетки, без да се получават дефекти.

 
 

Коментари