Публикация

Храната влияе и на здравето на ставите

Ако искате да разберете какви са причините за болката в костите и ставите, разгледайте алегоричните картини от миналото, изобразяващи човешките страдания.


Как мислите, какво е „вдъхновявало” художниците? Кой недъг предишните поколения са свързвали с непоносими мъки? Да, непосилните болки при артрит, който може да се казва подагра, ревматоиден артрит, псориатичен артрит, реактивен, инфекциозен.

Съвременните статистики показват, че 80% от населението на планетата минимум веднъж в живота си прекарва кризи на опорно-двигателния апарат. По своята честота тези болки се нареждат на трето място след главоболието и умората.

Костта е сложен по строежа си и химическия си състав елемент на човешкия скелет. Съдържа 50% вода, 28% органични вещества, от които 15% мазнини и 21% неорганични вещества, представени от калций, фосфор, магнезий и др. Всичко, което е в състояние да навреди на това съотношение, може да се окаже причина за заболяване. Да вземем за пример грешка в диетата.

Тя винаги трябва да е индивидуална. Грешка във физическия режим - претоварване, несъобразено с особеностите на тялото. Известно е, че преодолявайки земната гравитация, човешкото тяло е в състояние да заема изправена позиция, като носи върху себе си не само мислещата глава, но и гръдната клетка заедно с всички вътрешни органи.

Човекът е единственото живо същество, което може да стои и да се движи изправено само на двата си крака, гледайки гордо света отвисоко. При осъществяването на тази функция гръбначният стълб е много натоварен и с годините прешлените се амортизират. Засягат се нервни елементи, чието раздразване се явява причина за болките в гърба. Стресовите ситуации нарушават функциите на органите. Това пък води до нарушение на обмяната на веществата.

С възрастта настъпва изменение в съотношението на костните елементи към преобладаване на неорганичните вещества, поради което костите стават крехки, чупливи – ето я и остеопорозата. Ставите обединяват отделните кости и са най-съвършеният вид съединение. Ставният хрущял обвива съчленяващите се кости. Той няма собствени кръвоносни и лимфни съдове. Храни се от т.нар. междуставна течност. Ако тя е здрава, и ставата е здрава.

Всеки специалист по ставни заболявания ще ви препоръча на първо място да се придържате към индивидуална диета. Диетотерапията е неотделим компонент от комплексното лечение на костно-ставните заболявания. Основните критерии за индивидуалния балансиран хранителен режим са – ефективност, стабилност, безвредност и достъпност. Към такава програма за балансирано хранене може да се придържате цял живот.

Факторите, които могат да провокират костно-ставни болки, са свързани със статодинамичната функция на опорно-двигателния апарат. Върху нея е изграден целият ежедневен бит и трудово-професионален живот на човека. Опростенческото разглеждане на болките не само че не позволява, но и пречи на съставянето на рационален терапевтичен и превантивен подход.

Главната цел на лечението трябва да бъде повлияване на основните болестотворни процеси. Например: асептичното възпаление, което е непосредствена причина за всяка болка. Съвременната медицина разполага с богат арсенал от средства и методи, които са в състояние да предпазят и избавят човека от неговите болки и страдания.

Медикаментозното лечение използва изключително богата гама начело с класическия аспирин, но даже и той трябва да бъде изписан от лекар. В редица случаи се използват медикаменти със специфично действие, което не позволява на болките да се хронифицират.

При упорити болки от ставен произход се препоръчват околоставни инжекционни инфилтрации, задължително изписани и направени от ортопед или ревматолог. Една от най-ефективните компоненти на консервативното лечение представлява използването на мазила, гелове, които въздействат директно.

Понякога само един-единствен, но уместен жест на ръката, втриваща НеОкс, е в състояние да избави пациента от неговите нетърпими болки. И както препоръчвам на моите пациенти, не „Ох”, а „Оп-па” с НеОкс.

------------------------------------------------------------------------------------
*Д-р Александра Манушева, ДКЦ „Чайка”, гр. Варна, телефон за контакт: 0896 800 801

Коментари