Публикация

Започва сезонът на респираторните инфекции

В първите дни - домашно лечение, при влошаване – търсете лекар


Въпреки че времето е все още топло за есента, кабинетите на личните лекари започнаха да се пълнят с пациенти. И ако през лятото най-масовите оплаквания бяха свързани със стомашно-чревни разстройства, в момента  водещите признаци са повишена температура, болки в гърлото, хрема и кашлица.

Причините за тези заболявания са най-често различни респираторни вируси, които предшестват първата сезонна грипна вълна. Големите температурни амплитуди през денонощието и стресът от завръщането на работа след отпуските провокират по-лесното заразяване. Понякога децата, посещаващи ясли, детски градини и началното училище, „донасят” у дома поредния вирус.

Затова лекарите препоръчват в преходните сезони да обръщаме особено внимание на здравето си. На първо място облеклото трябва да е адекватно – леко, но с допълнителна връхна дреха, в случай на внезапно захлаждане или дъжд. Физическата активност е другият фактор, укрепващ имунитета.

Бързо ходене, изкачване на стълби, плуване, каране на колело поне 3-4 пъти седмично гарантират добрата форма. Есента е най-богатият сезон на пресни плодове и зеленчуци и е престъпление да не се възползваме от тях.
Ако все пак вирусът успее да ви порази, има няколко правила за поведение, които ще ви предпазят от задълбочаване на здравословните проблеми.

Принципно здравите хора могат да се лекуват с препаратите от домашната аптечка, с чайове и повече течности, промивки на носа и гърлото с физиологичен разтвор и почивка. Ходенето на работа с хрема увеличава периода на боледуване и не е етично спрямо околните, които рискуват да се заразят при контакта с вас. Затова дори и да не се чувствате много зле, останете у дома за 2 дни. При температура до 37.5 не се препоръчва прием на медикаменти за понижаването й. Ако до 3 дни обаче не настъпи подобрение, отидете на лекарска консултация. Специалистът ще прецени дали нямате нужда от специфично лечение – антибиотик или противовирусни препарати.

-brr-

От особено внимание се нуждаят малките деца, хронично болните и старите хора. При тях е задължителен лекарски преглед още в началото на заболяването, защото е възможно бързо развитие на усложнения или декомпенсация на основното заболяване.
Най-често пациентите се опасяват от развитие на пневмония, защото огромният брой простудни заболявания протича с кашлица. Всъщност малък процент от кашлящите имат реална инфекция на белия дроб.

Много често се кашля от възпаление на фарингса или ларинкса, от стичащи се секрети от носа в гърлото или от обостряне на хроничен бронхит. Затова още в началото на заболяването е добре да се вземе сироп с комплексно отхрачващо и противовъзпалително действие. Такава комбинация съдържа билковият стандартизиран сироп Ен-Ти-Тус. За него не е необходимо лекарско предписание, защото не съдържа алкохол или потискащи нервната система вещества.

В случай че пациентът не се подобри от домашните мерки и общото му състояние се влоши: температурата се повишава над 38 градуса, кашлицата става особено мъчителна и продължава над 4-5 дни, общата отпадналост се засилва, личният лекар ще прецени дали да се направи белодробна снимка, или е достатъчно преслушването.

Статистиката показва, че повечето пневмонии се проявяват с типичните хрипове, а много малко не се улавят със слушалката. Страхът от рентгенови снимки обикновено е преувеличен. Прието е, че до 100 белодробни рентгенови снимки за целия живот на един човек, направени със съвременните поколения апарати, няма да навредят на здравето. А хората рядко достигат до тази цифра, дори и да са хронично болни.

Ако след отшумяването на острите симптоми на заболяването остане суха мъчителна кашлица, е добре да се направи консултация с пулмолог. Понякога продължителната кашлица се дължи на астма. Това заболяване се увеличава успоредно с увеличаването на хората с алергични ринити – независимо дали става въпрос за сенна хрема или за така наречения целогодишен ринит.

Коментари