Публикация

РЗИ: Има осигурени противогрипни ваксини

Регионалната здравна инспекция в Пловдив е заредена с противогрипни ваксини и започва да имунизира всички желаещи в специализирания си кабинет.


Това съобщи ръководителят на  дирекция „Надзор на заразните болести” в инспекцията д-р Моника Троянчева.   

По думите й прегледът и поставянето на инжекцията са безплатни, от пациентите не се изисква рецепта или друг документ от личния лекар.

Желаещият заплаща само цената на ваксината, която е 9.80 лв. „ Ние спестяваме на хората именно прегледа при лекар. Те заплащат само ваксината, която е на търговска цена, а поставянето й и прегледът са безплатни", уточни д-р Троянчева.

В аптечната мрежа цените са с повече от лев и петдесет отгоре. Френската „Ваксигрип” струва около 11,70. Другата употребявана у нас инжекция – „Айдифлу”, пък надхвърля 20 лева за бройка.

Репортерска проверка показа, че  пловдивчани предпочитат и търсят най-често противогрипната ваксина „Инфлувак”, защото е на достъпна цена -11 лева и е с доказана защита, обясниха фармацевти.

Според тях обаче тази година търсенето е започнало по-рано и аптеките все още не са заредени с необходимите количества.

Причината е, че доставчикът продължава да урежда нужните разрешителни в Изпълнителната агенция по лекарствата и здравното министерство.

„Тази зима според прогнозата на СЗО се очакват щамовете „Пърт” и „Бризбейн А” , които не са нови грипни вируси. Въпреки това е добре обаче,  децата, възрастните и хронично болните да се имунизират, категорична е д-р Троянчева.

Целта на противогрипната кампания е с поставената ваксина да се намали броят на болните и най-вече с тежки форми на грип,  както и усложненията, като отит, пневмония, менингит, увреждания на сърцето и др.

Коментари