Публикация

Енциклопедия „Здраве” - Синузитът

Ако носът ви е запушен, имате главоболие и около очите ви се появят подутини, е възможно да страдате от синузит. Той причинява дискомфорт, а понякога и болки.


Какво представлява синузитът?


Синузитът е медицинския термин за възпалението на синусите и обикновено се причинява от инфекция.

Синусите са пълни с въздух, влажни кухини в лицевите кости около носа. Фронталните синуси са разположени близо до веждите; максиларните синуси  - в скулите, етмоидалните синуси – между очите; а сфеноидалните синуси –  зад корена на носа.

Когато сме здрави, синусите са пълни с въздух, а лицевите кости са по-леки. Синусите влияят и на звученето на гласа.

Синузитът може да се причини от инфекция с вируси или бактерии, или от комбинация от двете. Обикновено настинката е придружена от възпаление на синусите, което се нарича вирусен синузит. Алергиите също могат да причинят синузит.

Когато носът е запушен от настинка или алергия,  синусите не могат да се отцеждат правилно и в тях се настаняват трайно бактерии, които причиняват  бактериален синузит.

Бактериалният синузит се понася по-тежко от вирусния. Той се проявява с повече болки в лицето и подуване, а понякога и с температура.


Симптоми на синузита


Признаците на бактериалния синузит са:

- Запушен и течащ нос, кашлица през деня, които продължават от 10 до 14 дни или по-дълго без да се усеща някакво подобрение.
- Отделяне на секрети от носа (това се случва и при вирусния и при бактериалния синузит, но продължителното отделяне на гъсти секрети обикновено е признак на бактериален синузит).
- Постоянна тъпа болка или подуване около очите.
- Тежест или болка в и около скулите.
- Чувство за налягане в главата.
- Главоболие при събуждане или при навеждане.
- Лош дъх, дори и след измиване на зъбите.
- Болка в горните зъби.
- Температура над 39° C.

Някои хора имат суха кашлица и проблеми със съня, а други имат стомашни проблеми и им се повдига.

Много от тези симптоми се проявяват и при вирусния синузит и алергичния ринит, които са по-безобидни заболявания, но при бактериалния синузит често се налага лечение с антибиотици и затова е необходим лекарски преглед.

-brr-


Лечение

Бактериалният синузит се лекува с антибиотици, които трябва да се приемат 3 седмици. При всички видове синузити се предписват деконгестанти. Срещу алергичен синузит се препоръчва и ежедневен прием на антихистамини.


Превенция

Рискът от поява на синузит може да се намали с някои прости промени в домашната обстановка. През зимата овлажнявайте помещенията, защото изсушеният от отоплението въздух дразни синусите и ги прави по-податливи на инфекции. Почиствайте редовно овлажнителите, във влажни помещения виреят плесени и мухъл, а те предизвикват алергии у някои хора.

Алергичните хора са по-заплашени от инфекция на синусите и затова те трябва да полагат повече усилия да контролират алергиите си.

Синузитът не е заразен, но той често се появява след настинка, която може да се предава в семейството или сред приятелите. За да се предпазите от микробите, мийте често и щателно ръцете си, не употребявайте използвани хавлии и странете от хора, които кихат.


Облекчаване на симптомите

Предписаните от лекар антибиотици или други лекарства трябва да се приемат точно по указанията, защото синузитът се ликвидира трудно и ако не се излекува напълно при първото заболяване, лесно се възвръща. Дори и да се почувствате по-добре, не спирайте антибиотиците, докато не сте приключили с предписания курс на лечение и не се унищожат всички бактерии, причинили инфекцията.

Почивайте и приемайте течности, за да помогнете на имунната си система да се пребори заедно с антибиотиците с инфекцията.
Приемайте ибупрофен или ацетаминофен, те облекчават болката и възпалението.

Овлажнявайте въздуха. Болката в лицето се облекчава и от топлите компреси. Някои лекари препоръчват капки за нос на основата на солта за овлажняване на назалните канали.
Много важно е, когато имате синузит, да се обърнете към лекар. Правилното лечение на бактериалната инфекция не позволява влошаването и разпространяването й, и ликвидира заболяването по-бързо.

" }-->

Коментари