Публикация

Грипът и хомеопатията

Интервю с д-р Петко Загорчев, лекар- хомеопат и председател на Българското хомеопатично дружество. Занимава се активно с профилактика на грипа, особено след двете епидемии от птичи и свински грип през последните години.


Д-р Загорчев, какъв метод е хомеопатията?
Хомеопатията е различен метод от конвенционалната медицина. Спада към т.нар. холистични начини на лечение. С нея не лекуваме болестта, а болния човек. Интересува ни индивидуалният отговор на организма.

Като холистична философия е формулирана за първи път от Хипократ, а разработена като метод от д-р Хайнеман през 1793 – 1824 година.

На практика тя има за цел да възстанови нормалната реактивност на организма. Ние приемаме, че абсолютно всеки организъм има генетично детерминирани начини за справяне със заболяването. А ние трябва само да успеем да ги активираме и стимулираме. Тя лекува на принципа на подобието. Нейният принцип е, че едно съединение, отрова или вещество, което в измерими дози може да предизвика заболяване, в безкрайно малки дози, може да лекува.

Тоест, ако пчелната отрова в измерими дози предизвиква голям, болезнен оток, всяко заболяване, което протича с оток, болка и сърбеж, може да бъде лекувано с хомеопатично лекарство от пчелна отрова в разреждане нула цяло тридесет нули след десетичната запетайка.

Толкова малко, че в хомеопатичният медикамент почти не съществува и една молекула от веществото-майка, от което е създадено. То носи само името на веществото майка.

Хомеопатичните лекарства могат ли да се прилагат заедно с останалите, които предписва традиционната медицина?

Категорично да! Всъщност това е най-голямата грешка, която за съжаление хомеопатите-нелекари правят като казват, че са несъвместими. Не е нито ерес, нито престъпление, да използваме двата метода. Още повече, че хомеопатичните лекарства могат да променят до известна степен отговора към конвенционалните медикаменти.

-brr-

Какво е важно да се знае за хомеопатията?

Първо- нейната абсолютна безвредност. Възможността да я приложим и при бременни, и при новородени, и при деца. При вирусни и други заболявания, където нямаме конвенционално лечение. Но трябва да се знае, че трябва да я прилага само лекар. Затова в Закона за здравето точно и ясно пише, че хомеопатия може да бъде упражнявана само от лекар.

Този вид медикаменти може ли да се използват за профилактика, особено в началото на грипния сезон?
Използва се и за лечение по време на целия сезон. Особено, ако проблемът не е усложнен. Но лекарят може да прецени дали към хомеопатичното лечение да добави и конвенционално. Нека отворя една скоба и да ви кажа нещо интересно. Когато преди година започна истерията около грипа на световно ниво, опитни изследователи взеха проби от испанския грип от починали през 1917-1918 година, който е унищожил 70 милиона души и е поразил целия свят.

Пробите бяха взети от съхранени трупове на починали в Арктика и Аляска. Те бяха изследвани и се откриха същите високи нива на интерлефкени... Тоест, срещайки се с една непозната инфекция, в опитите да се спаси, организмът води до такава несъразмерна по сила реакция, че унищожава и своите здрави клетки. Ето го мястото на хомеопатията. С медикаментите, с които се постига профилактика (като „Инфлуенциум”, „Оксилококцинум”), ние на практика подаваме малки, нищожни дози информация.

Сега се заговори, че по всяка вероятност това е някакъв тип вълнова информация в кристалчетата на хомеопатичен медикамент или молекулите на водата. Това не е моя теория, а и на изследователи като Люк Монтание например, чиито изследвания в тази насока продължават. Според тях дори и след изчезване на химическата структура на веществото майка, молекулите на водата и на кристалчето – медикамент, носят определен енергиен заряд, който може да бъде резонансно замерен и установен.

-brr-

Може ли тогава хората, които са предразположени към вирусни заболявания, преди да е дошъл грипът да предотвратят това с някаква профилактика и хомеопатия?
Могат. Изключително широко се ползват два медикамента – „Инфлуенциум”, за който говорихме, защото той представлява хомеопатично разреждане на противогрипна ваксина. Тоест ние подаваме някаква информация на организма за бъдещия враг, с който той ще се срещне . И той вече не е уплашен от нещо, което не познава.

„Осцилококцинум”- за него вече има категорични доказателства за неговата ефективност, както за профилактика, така и за по-бързо стихване на симптомите на грипа. Той се произвежда от черния дроб на дива патица. Същата тази патица, която предава куп вируси. Тоест ние подаваме някаква субстанция, имаща памет за инфекцията. И все повече хора се доверяват на това лечение. Радва ме и фактът, че и доста колеги тръгнаха към този вид профилактика.

Вече има информации от СЗО какви ще са грипните щамове тази година. Какво да очакват хората като епидемична обстановка?
Докато през 2009 година преобладаваше основно т.нар. „свински грип”, последните изследвания показаха в една трета от пациентите тип „А”, вирус от типа на свинския, в една трета – тип „В”, който обаче също върви доста тежко, и в една трета от пациентите с типична клиника не можехме да изолираме вирус. Сега очакваме още един тип и трябва да сме внимателни в прогнозите си. А също така да имаме предвид и това, което се случи предходните години.

-brr-

Ако си спомняте имаше очаквания за огромна заболеваемост през 2009, която за щастие не се случи, но пък смъртни случаи бяха неочаквани.

Клиниката, която се разви през 2009-та на белодробните усложнения тотално хвърли в недоумение анестезиолози и пневмолози, защото се сблъскахме с находка, която практически не познавахме и не можехме да си обясним практически каква е. Затова се породи и тази масова истерия. Сега обаче сме по-спокойни. А и лекарите след тези епидемии сме категорични в позицията относно имунизациите. Трябва да се знае, че и ние лекарите-хомеопати категорично не сме против ваксините. Както за съжаление често пъти се опитват да се противопоставят методите. Има си пациенти с хронични заболявания, рискови групи, които трябва да бъдат ваксинирани.

Готова ли е вече ваксината за тази година на база очакванията за типа грип, който идва?
Има вече картина на грипа, готова е и ваксината. В края на септември, началото на октомври започна кампанията за имунизация срещу грип. Досега поне информацията е, че и тази година щамът „Калифорния” и „Пърт” ще се повторят. До момента няма информация да идва отново свински грип. За съжаление грипният вирус е изключително бързо мутиращ и това изненадва имунната ни система, която периодично се сблъсква с вируси, които не познава.

Затова и през последните години боледуваха предимно млади хора - 30-40 години. Стигна се дори до много смъртни случаи. Докато хора над 50 години бяха по-защитени от вируса, поради имунитета, който имат. Човешкият организъм е изключително нещо, а имунната ни система има памет. Трябва да знаем как да я събудим.



Коментари