Публикация

Скъсайте оковите – спрете цигарите

Организмът на пушача започва да се „съживява” още в първите минути след последната цигара.Останалите предимства са, че не вредим на красотата си и не хвърляме пари на вятъра.


И още – не пречим на околните с отровния дим и не натрапваме на близките нашия порок.

Изследвания за влиянието на токсичните съединения върху човешкия организъм са категорични, че:
- 20 минути след последната цигара кръвното налягане и пулсът се нормализират, а оросяването на ръцете и краката се подобрява;
- След осем часа съдържанието на въглероден окис в кръвта намалява, а кислородът се увеличава до нормални стойности;
- След 24 часа опасността от сърдечен инфаркт започва да намалява;
- След 48 часа нервните окончания започват да се възстановяват, а усещанията за вкус и мирис се подобряват.

Трябва да знаете, че от две седмици до три месеца след като сте изпушили последната цигара, организмът тепърва започва да идва на себе си: подобрява се кръвообращението, ходенето и изкачването на стълби става по-лесно, дишането е по-свободно и леко. Най-труден е първият месец след взимане на съдбовното решение и тогава имаме нужда от най-силна подкрепа.

-brr-

Лошата новина е, че повечето от опитите за спиране на цигарите се провалят, както знаем и от прочутата констатация на Марк Твен. Според статистиките само 7 на сто от хората, отказали цигарите без чужда помощ, остават непушачи.

До деветия месец бившият пушач наблюдава много радващи промени в здравословния си статус – кашлицата намалява или изцяло спира, синусите се изчистват, умората не е така изтощителна, дишането става по-дълбоко. След една година без цигарен дим рискът от сърдечен пристъп намалява наполовина. Не трябва да се забравя, че това е цял един процес, който не е бърз и лесен. След физическите промени настъпва и отпускане на психиката, а и свободното време се увеличава. След две години без цигари шансът ви да останете непушач е значително увеличен и надминава 80 процента.

Ако ви е омръзнало да пушите пред офиса на студа, да ви натирват в ресторантите, да се будите с хрипове и да се ядосвате от поскъпването на кутията порок – попитайте се къде е навикът ви: за някои той се оказва между показалеца и средния пръст на дясната ръка и при потребност от цигара въртенето на химикалка го неутрализира. Отложете следващата цигара с час, два или един ден и продължавайте с едри крачки към един по-качествен и свободен живот, който заслужавате. А ако от последната ви цигара е изминало дори едно денонощие, вие заслужавате поздравления! Продължавайте смело, мотивирайте се по най-добрия за вас начин и скъсайте оковите на зависимостта. Повярвайте, ще се харесвате повече!

Коментари