Публикация

Манията за пазаруване като сериозно заболяване

Психолози и психиатри вече говорят за шопингманията като за зависимост, която се развива при жените, когато се чувстват самотни и лишени от обич.


Тази страст професионалистите наричат ониомания. Яркият свят на витрините зове и привлича, а покупката на каквото и да е вдига адреналина. После всичко започва отначало.

Ониоманията е непреодолимо желание да купиш нещо без да обръщаш внимание на необходимостта и последиците. Според резултатите от изследвания 10-12% от европейците страдат от шопингмания, от тях 90% са жени. Проблемът започва от ранна възраст – 16-17 г., а в острата фаза преминава към трийсетте.

И това не е случайно. Психолозите са установили, че шопингманията не само са развива предимно при жени, а и когато са в депресия или потиснати, след развод, тежка раздяла, поради липса на внимание и обич.

Когато човек се чувства самотен, витрините го привличат, вниманието на продавачите повдига настроението, а усещането за свобода на избора и възможността да си купиш нещо, повишава самочувствието и притока на адреналин. За съжаление често ониоманията се съчетава с други разстройства – пристрастяване към храна или алкохолизъм.

Действително една жена, която не може да се откаже от покупката на поредната чанта, трудно ще се спре пред парче изкусителна торта или още един коктейл.

-brr-

Как прогресира заболяването
Отначало вие започвате да скучаете без разходките из търговския център. Постепенно започвате да си давате сметка, че шопингът е и отдих, и развлечение, и хоби, а понякога и единствения смисъл в живота.

Във вас все по-често и по-често се появява непреодолимото желание да пазарувате, а между набезите из магазините, започва да ви мъчи чувство на вина. От него може да би избави само още една доза шопинг.

Обикновено всички шопингманиаци бързо натрупват дългове и започват да лъжат членовете на семейството си: занижават цените на купените от тях вещи, крият ги в тайни места или даже при приятели, в портфейла им расте броят на кредитните карти и никога не признават, че страдат от болезнена привързаност.

Ако се опитаме да изолираме шопингманиака от магазините и да прекратим достъпа му до пари, то при него ще се развие депресия, може да се появи главоболие, проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, да настъпят психични разстройства.

Не случайно в много страни вече се появиха групи на анонимни шопингманиаци, които с помощта на психотерапия се опитват да се справят със зависимостта си.
Сред различните видове ониомании съществуват и т. нар. демонстративно потребление. Човек харчи повече, понякога несъразмерно с доходите му, за дрехи и вещи, за да покаже по-висок статус и богатство. Според такъв човек именно безконечните необмислени покупки са показател за високото му положение.

-brr-

А има и хора, които пазаруват, за да предизвикат завист у някого. Това е много опасно, защото води до краен стадий на шопингманията. Друг неин вариант е – да не съм по-долу от другите. Тази философия автоматично ви вкарва в рисковата група на ониоманите.

Правилото на петте „не”
Ако все още не сте шопингманиак, но сте в рисковата група или сте забелязали отделни симптоми, ще ви помогне правилото на петте „не”.

- НЕ посещавайте разпродажби. Отстъпките и намаленията действат вълшебно на ониамоните, особено когато качествена и хубава вещ е на достъпна цена. Щом сте в рисковата група изобщо няма да ви мине през ума, че тази вещ не ви е нужда и едва ли някога ще стане такава. Не си създавайте изкушения.

- НЕ взимайте кредитни карти, независимо какви изгодни програми, отстъпки, бонуси и подаръци обещават банките.

- НЕ купувайте вещи, към които трябва да се купи още нещо. Ако към роклята трябва да вземете още чанта, обувки или друг аксесоар, нека роклята да си остане в магазина.

- НЕ носете в себе си много пари. Ако ви налегне изкушението, да изтичате в магазина след работа, когато заплатата ви ще си остане цяла вкъщи, а няма да се влее в оборота на търговския център.

- НЕ се притеснявайте да отказвате. Отклонете любезно настойчивите покани на търговците. Не се притеснявайте да връщате в магазина вещи, които са ви разочаровали или не са ви нужни.

-brr-

Предлагаме ви тест, от който ще се ориентирате дали сте в рисковата група на шопингманиаците.

Ако сте съгласни с повече от четири твърдения, вие сте в рисковата група. Трябва нещо да промените в живота си. Ако сте единодушни с всичките осем, вие сте истински шопингманиак и се нуждаете от специализирана помощ.

1. Вие се увличате по модни списания, всеки месец ги купувате, прекрасно се ориентирате в новостите, различавате творенията на различните дизайнери и можете безпогрешно да оцените роклята на приятелката ви – от коя колекция е и колко струва.

2. Често ви се иска да минете по магазините без ясно формулирана потребност, даже, ако всичко имате и не планирате никакви покупки.

3. В магазините разглеждате всичко, което се продава, без да се опитвате да се ограничите в някои категории стоки или да търсите вещи по някакви критерии.

4. Прекарвате по магазините повече време, отколкото първоначално сте планирали. Искали се да отскочите за половин час, а сте загубили половин ден и не сте забелязали, че времето бързо е отлетяло.

5. Можете да прекарате в магазините цял ден. Това не ви изморява, напротив, струва ви се увлекателно. Даже, когато сте зад граница, предпочитате посещението в магазините пред музеите и картинните галерии.

6. Често изпитвате желание да купите някакви вещи без обективна причина.

7. Постоянно обсъждате покупките.

8. Ако дълго време не сте обикаляли магазините, ви е скучно.

 
 

Коментари