Публикация

Болестите на сърцето не прощават на никого

Интервю с д-р Веселка Гергова, кардиолог от Александровска болница.


От какво се формира сърдечно-съдовият риск и възрастта ли е определящата за отключването на проблемите на сърцето, д-р Гергова?
Най-голям риск носи диабетът, вторият най-сериозен лош фактор е нивото на холестерола и неговите фракции. Следват пушенето, наднорменото тегло, неправилното хранене и прекомерната употреба на сол, заседналият начин на живот, нервното напрежение, стресът - най-сериозната причина и за „подмладяването” на сърдечно-съдовите заболявания в съвременния свят. Много млади хора, без да подозират, имат проблеми със сърцето, като много от тях дори нямат оплаквания.

Бихте ли очертали профила на най-застрашените?
Възраст 40 + години, с наднормено тегло, пушачи и неспортуващи. Защо слагам тази възрастова граница? Защото, доказано е, именно оттук насетне тялото реагира на вредните ни навици. И не бива да се държим като щраусите – да "заравяме глава в пясъка", да игнорираме дори и най-малкия знак за проблем. Профилактиката е задължителна за всички над 45-годишна възраст. Трудно е да се намери човек, който да не носи някои от рисковите фактори, които налагат предпазване. 

В контекста на профилактиката и лечението на сърдечно-съдови заболявания много специалисти препоръчват директно и прием на аспирин. Вашето мнение?
При пациентите с налични рискови фактори аспиринът има доказано действие в превенцията на фатални сърдечно-съдови инциденти. За възникването и на инфаркт, и на инсулт значителна роля има и образуването на тромб в кръвоносните съдове. Затова е важно да се препятства възможността за повишено „слепване” на червените кръвни клетки (тромбоцитите) помежду им – срещу това хапчето може да помогне.

Подчертавам обаче - говорим не за лечение, а за предпазване. Конкретната форма за коментираната профилактика е аспирин протект от 100 mg. Хапчето действа през цялото денонощие, усвоява се в тънките черва и предпазва от съдови инциденти, като намалява съсирваемостта на кръвта. Ако се пие редовно, рискът от спонтанни тромбози в атеросклеротично променените съдове на сърцето, долните крайници, на бъбреците, белия дроб и мозъка намаляват. Другите дози - от 500 или 325, са вече лечебни, но с тях лекуваме простуда, висока температура, мускулни, ставни болки.

Еднакво ли действа на всички?
Изследванията показват, че има различна сила в различните възрасти. При жени до 65 г. има по-голяма ефективност за профилактика на мозъчни инциденти, а при мъже на същата възраст работи в посока предпазване от коронарни инциденти. А иначе - общата рецепта за здраво сърце е: правилно хранене с достатъчно плодове и зеленчуци, да не товарим организма с животински мазнини, да не вечеряме късно и да си лягаме веднага след това, да имаме време за физическа активност всеки ден и за своята дневна доза положителни емоции.

Коментари