Публикация

Факти, които всяка жена трябва да знае

Любознателността е полезно качество, особено когато може да помогне за подобряване на здравето. Тялото е сложна система от взаимосвързани процеси, които могат да бъдат разстроени от външни фактори.


Предлагаме ви няколко интересни факти, които е полезно всяка жена да знае:

Тънките презрамки на сутиена могат да станат причина за главоболие.
Впивайки се в раменете, те притискат шийния нерв, идващ от шията към рамото. Това може да доведе до често и изтощително главоболие. Но неприятното усещане може да се появи и в рамото, а оттам – в ръката. Затова се препоръчва внимателно да подбирате сутиена си и да избягвате тънките впиващи се презрамки.

Мозъкът на мъжа е по-голям по размери, но сивото вещество, отговарящо за приема и обработка на информация, е повече при жените. Затова и при резултатите от тестовете за интелигентност жените не отстъпват на мъжете.

Чувствителността към болката се променя по време на месечния цикъл. Установено е, че естрогенът отговаря за способността на мозъка да потиска болката. Преди овулация, когато нивото на естроген в кръвта е най-високо, мозъкът по-активно реагира на болката, като отделя повече вещества, потискащи неприятния симптом. Затова, ако планирате посещения при стоматолог или искате да си правите епилация, направете го в средата на цикъла.

Според учените, хората щяха да имат по-малко проблеми със здравето, ако ходеха на четири крака. В резултат на изправения вървеж мускулите и връзките в малкия таз се претоварват, особено при жените по време на бременността. Затова има специални упражнения, които биха могли да предпазят мускулите на малкия таз и да предотвратят бъдещи проблеми.

Всяка четвърта жена изпитва дефицит на желязо. Този елемент влиза в състава на червените кръвни клетки, отговорни за доставката на кислород до всички тъкани на организма. Червеното месо е най-богатият източник на желязо. Сушените плодове, зелените листни зеленчуци и пълнозърнестите храни също съдържат елемента. Старайте се да не пиете кафе или чай по време на хранене, защото кофеинът и танинът пречат на усвояването на желязото.

При пушещите жени рискът да получат сърдечен пристъп и да се разболеят от хронична обструктивна болест на белите дробове (който отнема живота на повече жени отколкото рака на гърдата) е по-висок отколкото при мъжете. Ракът на белите дробове също поразява по-често дамите, подвластни на вредния навик.

---------------------------------------------
Очаквайте продължение.

Коментари