Публикация

Как са се появили три от важните научни открития

Според Луи Пастьор, основоположникът на микробиологията и имунологията, главна роля при всички научни открития играе не интелектът на учените, не натрупаните знания, нито усърдието и трудолюбието, а щастливата случайност.


Великият Пастьор е твърдял, че е необходимо да умеем да се възползваме от фактите, които съдбата ни поднася.

Откриването на много лекарства, направили революция в медицината, всъщност са плод на щастлива случайност.

Виагра
Специалисти от известна фармацевтична фирма провели изследване на препарати, влияещи на артериалното налягане. Съединението силденафил цитрат било признато за недостатъчно ефективно за регулиране на кръвното налягане, но проявило странично действие. Доброволците в изследването проявили невероятно повишение на потентността. Веднага от резултатите се заинтересовали фармацевти и през 1992 г. светът се сдобива с Виагра – първият лекарствен препарат за лечение на еректилна дисфункция. Шест години по-късно откритието им, плод на щастлива случайност, било удостоено с Нобелова награда. Виаграта се счита за едно от великите фармакологични открития на нашата епоха.

Ботокс
Ботулиновият токсин – опасна отрова, която блокира нервно-мускулната връзка, предизвиква парализа, която може да доведе до смърт поради блокиране на дишането.
Още през 70-те години на миналия век учените започнали пречистване и силно разредили ботулиновия токсин, който се прилагал успешно за блокиране на болезнените мускулни спазми и гърчове.

Малко по-късно той навлязъл и в офталмологията. Микродози ботулинов токсин намерил приложение в лечението на кривогледство, блефароспазъм и др. Именно офталмолозите, при лекуване на пациентите с ботулинов токсин, забелязват необичаен страничен ефект на терапията - в областта на инжектиране напълно се изглаждат мимическите бръчки.

По този начин в козметологията е открит революционният препарат Ботокс, който като с магическа пръчка премахва бръчките от лицето.

-brr-

Днес съществуват и други ботокс методики. С помощта на препарати на основата на ботулиновия токсин успешно се лекува изобилното потене, също се отстранява вродена или придобита асиметрия на лицето.

Нитроглицерин
През 1846 г. италианският химик Асканио Собреро синтезира нитроглицерин и открива (за щастие без жертви) способността на новото вещество да се взривява даже от най-слабите сътресения.
От откритието се заинтересовали от Русия по време на Кримската война, защото взривната сила на нитроглицерина превишавала два пъти тази на известния до тогава тротил.

В групата от изследователи, изпратена в Петербург, бил и Алфред Нобел. По-късно той изобретява динамита (смес от нитроглицерин с диатомит), който не е отровен и не се взривява при удар. Но производството му било опасно поради това, че нитроглицеринът бил отровен и трябвало да се вземат специални мерки за работниците.

През 1879 г. доктор Мерил установява, че микродоза нитроглицерин може да се използва като лекарство за отстраняване спазмите на сърдечните съдове.
Така бил открит първият препарат за лечение на спазми на съдовете и получил същото наименование – Нитроглицерин.

И до днес той остава един от най-ефективните препарати за лечение на исхемичната болест на сърцето.

Днес нитроглицеринът се предлага не само във вид на таблетки, но и под формата на спрей, още едно качество забелязано много отдавна – въздействието на нитроглицерина чрез вдишване на неговите пари.

Коментари