Публикация

Кажете сбогом на ръкостискането... по време на грип

Приключването на успешна сделка с ръкостискане може да остане в историята, тъй като учени от университета „Станфорд” твърдят, че трябва да изключим ръцете от общуването с околните, за да избегнем разпространението на опасни инфекциозни заболявания (като грипа).


„Безопасното” ръкуване според изследователите трябва да се извършва с докосване на лакти или да се спазва японската традиция – лек поклон, вместо физически контакт.

По този начин ще се намали предаването от човек на човек на болестотворни бактерии, които причиняват стомашни проблеми, грип, инфекции и др.

Проучвания върху грипния вирус показват, че човек може да се зарази от дръжката на вратата, работните повърхности, дори дистанционното, върху които вирусите могат да оцелеят до 24 часа след попадане.

Ако вирусът влезе в контакт с носа, езика или очите, то инфекцията е неизбежна. Болестотворните бактерии се пренасят чрез капчици слюнка или секрет от носа при кихане и кашляне. Местата, в които има много хора, са рискова зона – автобуси, магазини и др.. Офисите също могат да станат причина за заразяване – общуването с колеги и посетители повишава риска от инфекция.

Ако все пак не искате да се откажете от ръкостискането, то трябва да сте сигурни, че човекът срещу вас има висока лична хигиена и редовно си мие ръцете.

Коментари