Публикация

Здравословното хранене - враг на киселините

Националната кампания „Културата на хранене - избор при стомашни киселини" ще гостува на 12 октомври в центъра на град Пловдив.


Кампанията цели да обърне внимание на хората за необходимостта от изграждане на правилна култура на хранене.

Според статистиката неправилното и небалансирано хранене са сериозен проблем на модерния свят. Много хора не осъзнават, но лошите хранителни навици и некачествените продукти в храната са причина не само за здравословен дискомфорт и наднормено тегло, но и провокират многобройни болести. Най-често се появяват заболявания на стомашно-чревния тракт - стомашни киселини, гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ), язвените болести и др. Факт е, че хората пренебрегват и омаловажават здравословните си проблеми и симптоми.

Например само „7% от населението в световен мащаб има проява на ГЕРБ всекидневно, но нощната пареща болка зад гръдната кост, главният симптом на рефлуксната болест, се наблюдава при цели 74% от населението", посочва доц. Николай Ламбов, декан на Фармацевтичния факултет към Медицинския университет. Статистиката сочи, че всеки трети българин страда от стомашни киселини.

„Повече от 60 % от българите не обръщат внимание на храната, която ядат. Менюто им не е здравословно и много малко от тях имат добра култура на хранене",
посочи Иван Манчев, вицепрезидент на Българската асоциация на професионалните готвачи.

„Най-добрият показател за това дали се храним здравословно е как се чувстваме и как изглеждаме. Трябва да се замисляме за произхода на храната, която ядем, и всеки ден да отделяме по половин час за здравословен обяд, а не да набиваме сандвичи набързо. Много е важно да създадем култура на хранене и в нашите деца и да ги научим да подбират това, което ядат, за да нямат здравословни проблеми след 20 години", допълни Иван Манчев.

-brr-

Културата на хранене включва много аспекти: от това хората се замислят върху вредните навици по отношение на храненето, да си създадат ритуали на хранене - спокойно и на добре подредена маса, да научат основни правила, които трябва да се спазват при избора на храни, да научат кои храни с кои не бива да се съчетават и др. Правилното хранене е въпрос на култура, на спазването на определени принципи. Тя е въпрос на желание и не е зависима от финансовите възможности на човека.

Съвети за по-добро хранене:
Регулирането на стомашните киселини е един от многото аспекти, зависещи от правилната култура на хранене. За да поддържате хармоничен баланс на вашето тяло, е препоръчително да вземете под внимание следните правила за вашата култура на хранене:

- Не пийте течности по време на хранене, а ако ви се наложи, това трябва да става бавно и на малки глътки.

- 20-30 минути преди хранене изпийте чаша сок или изяжте някакъв плод.

- Избягвайте употребата на сладки неща след или между отделните хранения.

- Картофите и оризът не са препоръчителна гарнитура към месото и рибата.

- Яжте месо не повече от два пъти седмично, по възможност на скара, печено или варено.

- Откажете се от консервите, концентратите и полуфабрикатите, съдържащи много сол и консерванти.

- Включете в менюто сурови плодове и зеленчуци, фибри и ядки.

- Пийте повече вода (1.5-2 литра дневно).

- Винаги закусвайте сутрин, а вечерята спокойно може да пропуснете.

- Човек се чувства сит 20-30 минути, след като се е нахранил.

- Няма добри и лоши храни, важното е да се поддържа оптимален баланс на храненето.

Коментари