Публикация

Детско отделение с нова апаратура

Детската клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ ще получи медицинска апаратура, закупена с пари от акцията „Деца помагат на деца”, съобщиха от здравното заведение.


Един апарат инфузомат и две помпи от типа „перфузор“ – за венозни вливания на разтвори и медикаменти, ще бъдат дарени на Клиниката по детски и генетични заболявания.

Медицинската апаратура  е на стойност 4 767,01 лв. Разликата от 540,41 лв. ще бъде прибавена към средствата, които тепърва ще се събират, като очакванията са с бъдещото дарение да се закупи още един
инфузомат – апарат за венозни вливания на разтвори и медикаменти.

Високоспециализираната техника се използва за прилагане на животоспасяващи лекарства и позволява да се следи приложението на няколко медикамента едновременно. Благодарение на подобни съвременни медицински апарати, децата и младежите, които денонощно постъпват в Клиниката по детски и генетични заболявания, ще могат да се възползват от изключително прецизната и лесна за мониториране и контрол апаратура, обясниха от Университетска болница „Свети Георги”.

Припомняме, че инициативата „ЖЪЛТИ СТОТИНКИ – ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА” на Сдружение „КЛУБ МИЛОСЪРДИЕ, СЪПРИЧАСТНОСТ, НАПРЕДЪК” се провежда за четвърта поредна година в страната и целта й е да научи малките деца на съпричастност с проблемите на техните връстници, обясниха от сдружението.

Общо 5 307,41 лв. бяха събрани в Деня на детето от ученици и фирми дарители в няколко града – Пловдив, София, Варна, Добрич, Бургас, Асеновград и Перущица.

31 училища, 2 детски градини и множество магазини и аптеки се превърнаха в пунктове за набиране на средства, обясни инж. Валя Минчева, координатор на акцията за Пловдив.

Тя припомни, че част от средствата бяха дарени по време на благотворителен детски концерт на 1 юни в центъра на Пловдив.

Събирането на жълти монети ще продължи до 6 декември. Тогава стотинките ще се приемат в специални пунктове в големите търговски центрове на изброените градове.

Коментари