Публикация

Започна силанизацията на детските зъби

Стартира кампанията за силанизацията на детските зъби във Варна.


Инициативата е включена в Националната програма на здравното министерство за профилактика на оралното здраве на подрастващите, съобщи регионалният координатор д-р Борислав Даковски.

Ще бъдат обхванати без ограничения деца между 6 и 8 г. Това е времето, когато израстват първите постоянни дъвкателни зъби, които съзряват напълно за около година и половина.

Силанизацията е метод, при който тези четири зъба се покриват със силанти, за да се избегне появата на кариеси и други заболявания. Процедурата е безплатна за децата от Варна и областта, тъй като е за сметка на Националната програма.

Желателно е родителите да разберат необходимостта от тази процедура и да заведат децата си при някой от детските стоматолози, оторизирани да извършват тази дейност.

Много важно е да се знае, че според програмата срокът на кампанията е до края на ноември. Във Варна избраните детски стоматолози са на разположение в общинския Дентален център 1 (бившата Стоматология), център „Фармадент”, Стоматологичен факултет на Медицинския университет и Дентален център „Даковски”.

Коментари