Публикация

Във Варна изследват безплатно за рак на простатата

Профилактична програма за карцином на простата започна във варненската МБАЛ „Св. Анна“ по инициатива на варненските уролози и с финансовата подкрепа на Обществен фонд за гражданите на Варна.


Всеки делничен ден специалист уролог ще преглежда безплатно и без предварително записване желаещите в кабинет 105, на първия етаж в МБАЛ "Св. Анна" от 12 до 13 часа.

В инициативата могат да се включат и хора, които не са здравноосигурени, тъй като за консултацията не се изисква направление. Програмата ще продължа около един месец.

Инициативата е насочена основно към мъжете, навършили 50 г., тъй като те най-често са засегнати от проблеми с простатата. Огромна част от тях след тази възраст вече имат някакви оплаквания – често уриниране, ходене до тоалетната нощем, увеличена простата. „Но те често вместо да се обърнат към лекар, отдават затрудненията си на възрастта или пък се лекуват с рекламираните по телевизията продукти, което е напълно погрешно“, коментира шефът на Клиниката по урология доц. д-р Лидия Петкова.

Тя посочи, че само през 2010 г. във Варненски регион новорегистрираните с рак на простатата са над 200, а общо регистрираните 950. 67% от болните с тази диагноза са мъже, навършили 60 г.

Ако заболяването се диагностицира навреме, то е напълно лечимо, а освен това има алтернатива на операцията – брахитерапия, която засега се прилага само в София, тъй като Варна още не разполага с необходимата техника.

За съжаление обаче огромна част от мъжете се обръщат към лекар, когато болестта е напреднала. И тъй като ракът на простатата е социално значим, здравната каса е включила безплатно профилактично изследване с туморен маркер на всеки две години за мъжете, навършили 50 г.

Коментари