Публикация

Как лошото настроение влияе на апетита

За много хора яденето е начин да подобрят настроението си. Но има и такива, които трудно преглъщат храната, когато имат проблеми, и страдат от загуба на апетит.


Ако човек е крайно недоволен от живота си, навиците в храненето засилват депресията.
Съвет номер едно в такъв случай е да не оставаме сами, да търсим компанията на други хора, да се борим със своето настроение.

Какво не бива да забравяте, ако изпаднете в депресия.

- Когато се чувствате зле, вие започвате да поглъщате храна, не защото сте гладни, а защото искате да се утешите. За много хора храната е успокоително, своеобразен антидепресант. С нейна помощ човек се опитва да повдигне настроението си, да убие меланхолията, угризенията на съвестта. Много от нас в такива минути купуват сладкиши, например. За всичко това си има научно обяснение – захарта и въглехидратите повишават нивото на серотонина. И в краткосрочен план ефект действително има. У човек остава чувството, че му е спокойно и се е погрижил за себе си.

- В дългосрочен план такова успокояване на душата завършва с крокодилски сълзи за излишните килограми в добрия случай. В лошия човек влошава здравето си.

-    Има и друга крайност. Когато са в лошо настроение, много хора престават да се хранят. При тях изчезва апетитът и те неусетно намаляват теглото си. Ефектът е, че човек се озлобява и лесно се обижда. И прави още една крачка към задълбочаването на депресията.

- Когато няма настроение, човек едва ли се сеща да се погрижи за себе си и да си приготви нещо полезно и вкусно. В резултат на това яде каквото му е под ръка. Например, сандвич с шунка или бисквити с шоколад.

- Много хора в депресия се отказват от разнообразното хранене, което е обезпокоително. Например, консумират картофи с бял хляб или завършват вечерята с шоколадов сладкиш за прогонване на депресията.

- Страдащите от депресия имат трудности с концентрацията на вниманието, паметта, невъзможност да вземат решение. Ето защо и най-леките проблеми за тях могат да се окажат тежки.

Какво да правим? Като за начало трябва да се справим с депресията. Ако се появят симптоми и те не изчезнат в продължение на две седмици, обърнете се към лекар и му кажете за причината на вашето лошо настроение, също и как се е променил вашият апетит.

За да се промените, обърнете внимание на други удоволствия в живота освен храната. Например, вземете топла вана с ароматни масла и морска сол или просто поседете на слънце, отколкото непрекъснато да се тъпчете с храна.
Когато сте гладни, не трябва веднага да се нахвърляте на храната в хладилника. По-добре помислете дали не бъркате чувството на глад с друго чувство. Вслушайте се в себе си, възможно е да ви е нужна не порция ванилов сладолед, а среща с приятелка, с която много дълго не сте се виждали.

Разнообразете менюто си. Недостигът на хранителни вещества само влошава депресията. Хранете се здравословно с пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, крехко месо, обезмаслени млечни продукти.

Заемете се с дейност, която ще ви помогне да си набавите положителна енергия, например разходка в парка или си пуснете по-силно музика и танцувате. Когато ви е хубаво на душата, ще забравите за излишното тъпчене с храна.

Коментари