Публикация

Как да се справим с атопичния дерматит

Как да се справим с атопичния дерматит

Атопичният дерматит (атопична екзема, ендогенна екзема, невродермит) е хронично-рецидивиращо, незаразно, възпалително и интензивно сърбящо заболяване.

 

Много често атопичният дерматит е само едно от проявленията на обща атопична нагласа на организма, която включва още бронхиална астма, уртикария, мигрена, запек, алергичен риноконюнктивит и атопична характеропатия.

Съществуват различни хипотези за възникването на заболяването. Една от тях е свързана с генетичното предразположение. Статистически факт е, че до 70% от болните имат нарушения в обмяната на ненаситените мастни киселини.

В маслото на вечерната иглика има две важни ненаситени мастни киселини: линоленова (алфа-линолеинова) и гама-линоленова киселина. Първата е една от есенциалните мастни киселини, което означава, че организмът не може да я синтезира, а трябва да си я набавя от храната.

Втората се синтезира от организма на базата на основни съставки, внесени с храната. Около 72% от маслото от иглика е линоленова киселина, а около 9%  - гама-линоленова киселина. Затова растението се смята за най-добър природен източник на витамин  F, антиоксидант, неутрализиращ вредните свободни радикали. Игликата (Oenothera biennis) е дошла от източния бряг на Канада.

Тя е била много популярна сред индианците, най-вече за лечение на проблеми с кожата и заздравяване на раните.

Лечението на атопичния дерматит е насочено към употреба на емолиенти, намаляващи увеличената трансепидермална загуба на вода. Те стабилизират повърхностния липиден слой на кожата и допълнително имат антипруригинозен ефект.

Тук е и мястото на маслото от вечерна иглика, което подобрява еластичността и помага да се задържa влагата.

Коментари