Публикация

Още за жените... като биологична единица

Тялото е сложна система от взаимосвързани процеси, които могат да бъдат разстроени от външни фактори. Всяка жена трябва да е запозната със своето тяло, за да не я изненадват разни здравословни проблеми.


Ето още няколко факти и цифри, които е хубаво да знаете:

- Някои лекарства действат различно на жените и на мъжете. Това са някои антибиотици, препарати за понижаване на кръвното налягане, морфиноподобните обезболяващи медикаменти и др. Те действат по-ефективно на жените.

- Жените страдат от болестта на Алцхаймер три пъти по-често, отколкото мъжете. Учените засега не могат да открият причината за това съотношение, но последните изследвания са показали, че в кръвта на жените, приемащи естроген, е по-ниско съдържанието на белтъка бета-амилоид. При болестта на Алцхаймер именно този белтък образува съединения, предизвикващи гибел на мозъчните клетки.

- Хроничните инфекциозни заболявания могат да предизвикат преждевременно раждане. Проведените антибактериални терапии преди зачеването, понижават риска от преждевременно раждане с 80%.

- Жените по-бързо излизат от упойка. Те идват в съзнание средно за 7 минути, докато при мъжете този срок е 11 минути. Учените предполагат, че това се дължи на факта, че жените са по-малко чувствителни към анестезиите от мъжете.

- Жените трябва повече да се грижат за здравината на костите си. След настъпването на менопаузата нивото на естроген, регулиращ калциевия обмен, се понижава и това води до загубата на 20% от костната тъкан в първите пет години след началото на климактериума. Остеопорозата може да се предотврати, ако жените отрано се погрижат за изграждането на костна тъкан. Препоръчват се физически занимания, отказ от пушене, употреба на богата на калций храна и чист въздух (разходки). Всичко това помага за образуването на витамин D в организма. Според последни изследвания, за здравината на костите са важни и витамините от групата В, витамин К и цинк.

- Високите токчета са вредни за здравето, защото може да се развият възпаления на ставите на палеца на крака, да се деформират стъпалата. Освен това, когато жените ходят с високи токчета, се претоварват мускулите на гърба, както и гръбначният стълб. Следването на модата може да предизвика болки в гърба, бедрата и коленете.

Коментари