Публикация

За остеопорозата, костите и витамин D

На 20 октомври се отбелязва Международният ден за борба с остеопорозата. Това е добър повод да се запознаем с проблемите на костното здраве, последиците от неговото засягане и начините за профилактика и лечение.


Какво представлява остеопорозата?
Остеопорозата е състояние, характеризиращо се с намаляване на плътността на костите, в резултат на което те стават чупливи.
Нормалната кост е съставена от протеин, колаген и калций, които я правят устойчива. Кости, които са засегнати от остеопороза, могат да се счупят от относително малки травми. Гръбначният стълб, бедрата, ребрата и китките са най-засегнатите области, въпреки че остеопороза и свързаните с нея фрактури могат да се появят в почти всяка кост.

Какви са симптомите?
Остеопорозата може да остане незабелязана  в продължение на десетилетия, защото няма симптоми, докато  не настъпят костни фрактури. Някои от тях също могат да останат скрити поради това, че са малки. Така че пациентите може да не са наясно със своето състояние, докато не се появят болезнени фрактури.

Фрактурите на гръбначните прешлени са свързани с остра болка в областта на гърба. С течение на годините повтарящи се гръбначни фрактури могат да доведат до хронични болки в долната част на гърба, както и до загуба на височина и/или изкривяване на гръбначния стълб. Бедрени фрактури обикновено се появяват в резултат от падане и при остеопороза могат да възникнат след тривиални инциденти.

Какви са последствията от остеопороза?
Остеопорозните фрактури на костите са причина за значителна болка, влошаване на качеството на живот, загубени работни дни или за трайни увреждания. До 30% от пациентите с фрактура на бедрената кост се нуждаят от продължителни медицински грижи. Вследствие на дългото залежаване хората в напреднала възраст могат да развият пневмония, да образуват кръвни съсиреци във вените на краката, които могат да попаднат в белите дробове.

Остеопорозата се свързва и с повишен риск от смърт. До 20% от жените с фрактура на бедрената кост умират около година след инцидента като индиректен резултат на счупването. Същият процент от жените в постменопауза, които са имали фрактура на гръбначен прешлен, претърпяват нова през следващата година.

-brr-

Витамин D
Адекватният прием на калций и витамин D са важна основа за поддържане на костната плътност и сила. Витаминът подпомага чревната абсорбция на калция, съдържащ се в храната.

Липсата на витамин D може да доведе до калциев дефицит в костите, което допълнително отслабва тяхната плътност и увеличава риска от фрактури.

Ултравиолетовите лъчи на слънцето предизвикват образуване на витамин D в кожата, който се активира в организма до витамин D3. Продукцията му се влияе от годишните сезони, продължителността на контакта, употребата на слънцезащитни лосиони и кожната пигментация.

Храните са слаб източник на витамин D. Това налага той да се приема допълнително.

За съжаление витамин D дефицит е често срещано явление в световен мащаб. Около 50% от възрастните жени консумират много по-малко витамин D с храната си, отколкото е необходимо.

Препоръчителни дози
Риск от недостиг на витамин D има при ограничено излагане на слънце, използване на слънцезащитни средства и/или недостиг на прием с храната.

И още – за да повишим действието на имунната си система, е добре да потърсим в близките седмици личния си лекар, който да предпише медикамент, съдържащ витамин D3.

Коментари