Публикация

Проф. Емилия Христова с приз „Лекар на България"

Проф. Емилия Христова е тазгодишният носител на приза „Лекар на България”.


Званието на изтъкнатия микропедиатър и председател на Българската асоциация по неонатология бе връчено при откриването на Втория конгрес по неонатология, който се провежда в Пловдив.

Над 300 български специалисти и изтъкнати неонатолози от Испания, Германия, Щвейцария, Гърция, Ирландия и Португалия обсъждат терапевтичните подходи при диагностиката, специфичните проблеми при недоносените бебета и новостите в лечението.

По думите на проф. Христова през последните години въпреки кризата, болничните отделения по неонатология са оборудвани с модерна и прецизна апаратура, която позволява медицинските грижи към новородените и преждевременно родени деца да бъдат според европейските стандарти и изисквания.

В момента около 8,5 % от децата  в страната се раждат преждевременно, което като показател ни  нарежда  на едно от първите места в Европа. Според проф. Христова, обаче през последните години се направи   изключително много тези показатели да се сведат до средните за европейските страни.
 
„Факт е вече и актуализираният стандарт по специалността, внедрени и регламентирани са и дейностите, които трябва да извършва неонатологията, което пък говори за една дългосрочна стратегия в тази област, категорична е проф Христова.

Положителна стъпка е и изграденият регистър за недоносените деца, който ще може да даде точна статистика. „Важно е, че имаме специалисти, че имаме изградени неонатологични екипи, които могат да помагат, да лекуват и да спасяват тези преждевременно родени деца”, подчерта носителят на тазгодишната награда „Лекар на България”.   

Престижното отличие се присъжда всяка година по повод Деня на българския лекар, 19 октомври, за висок професионализъм, етика и морал от  Министерството на здравеопазването, БЛС и в. „Български лекар”.

Коментари