Публикация

Бебе у дома! Без паника

Всеки знае максимата, че човек се учи, докато e е жив. Посещаваме езикови курсове, за повишаване на квалификацията, изчитаме безброй наръчници и въпреки това понякога се оказваме абсолютно неподготвени за най-важната роля в живота ни – тази на родител.


За щастие вече има професионалисти, чиито опит и знания са безценни за младите майки и татковци.

Посетихме една от лекциите на училище за бъдещи родители, организирано в столична АГ болница. Залата беше пълна с жени в напреднала бременност, придружавани от съпрузите си. И това, както разбрахме от лекторката Ралица Панкова, акушерка от същата болница, не е изключение. Мъжете не само присъстват, но и активно се интересуват от всичко, свързано с бременността и раждането, къпят кукли, сменят памперси.

Първият модул „Бременност” включва информация за всички промени, които настъпват в организма на жената. Дават се препоръки как да се запази емоционалното и душевното благополучие на родилката. Как да се храни здравословно, какъв е хигиенният и физическият режим. „Не е необходимо да приемате количество храна като за двама. По-важно е тя да бъде рационална”, посъветва лекторката.

Затова именно и нормалното наддаване по време на бременността е около 12 кг. Това не означава обаче, че при близнаци цифрата трябва да е умножена по две. Това бе отговорът на акушер-гинеколога, присъстващ на лекцията, на отправен към него въпрос.

Какво научихме още. Физическата активност през тези девет месеца не бива да бъде пренебрегвана. Разбира се, всичко трябва да бъде умерено и съобразено със състоянието. Разходките на чист въздух, йога за бременни са подходящи тренировки.  

Дрехите за бъдещите майки трябва да са широки и да не притесняват по никакъв начин жената. Ръкавите да не стягат китките, а крачолите – глезените. Обувките да са равни и удобни. Що се отнася до бельото, носенето на сутиен е препоръчително. За излизащите от мода прашки ще се наложи да забравите.

-brr-

Първата лекция запознава бременните с всички изследвания и прегледи, които трябва да направят, какви медикаменти могат да приемат. Имунизациите по време на бременност са забранени. Лекторите обръщат внимание на болките, за които е добре да се  уведоми лекарят.

„Няма неудобни въпроси. За всяко нещо, което ви притеснява, може да се обърнете към своя лекар, а не да търсите информация от интернет и да се опитвате сами да диагностицирате заболяване, което най-вероятно нямате”, посъветва акушерката Ралица Панкова.

Темата за вредата, която нанасят алкохолът и цигарите върху плода, също не бе подмината. Все пак лекарите са длъжни да информират за опасностите и риска, а що се отнася до решението, то остава личен избор.

Неизбежен е проблемът с разтягащата се, отпускаща се, а впоследствие свиваща се кожа. За успокоение на дамите пазарът вече предлага какви ли не мазила срещу появата на стрии. Зехтинът, за който сме чували от нашите майки, не е препоръчителен за кожата през лятото, защото запушва порите, сподели лекторката.

Вторият модул, наречен „Раждане и методи на обезболяване”, включва обширна информация, като се започне от видовете контракции или кога трябва да се тръгне към родилното и с какъв багаж, премине се през самото раждане – как протича, методите за обезболяване, нормално и оперативно раждане, та чак до възстановяване и режима след него.

Всъщност раждането е темата, която вълнува най-много както майките, така и бащите. Въпросите след тази лекция са най-многобройни. Мъжете се вълнуват най-вече кога да тръгнат към болницата и дали могат да присъстват на раждането.

-brr-

Процентът на татковците, присъстващи по време на оперативно раждане, е по-голям от този на наблюдаващите естественото раждане. Оказва се, че ако при първо раждане може да се изчака по-дълго, то при следващите не бива да се бавим, тъй като самият родилен процес е съкратен.

Жените се интересуват от методите за обезболяване по време на раждане. И това е съвсем естествено! Затова и на лекцията присъства анестезиолог.
Третият модул е „Първи грижи за бебето”. Той има за цел да информира за всичко, свързано с кърменето.

Бременност, раждане, изписване. Всичко е минало успешно! Майката и бебето са си вече вкъщи. Идва обаче най-сложният момент. Къпането на най-новия член на семейството. Затова в третия модул на лекциите е включена практическа част с кукли, с помощта на която нагледно се показва как се къпе бебето и как се сменят памперсите. Гост на тази лекция е педиатър.

Всеки от трите модула е с продължителност два астрономически часа. Провеждат се в три последователни съботи всеки месец. Необходимо е предварително записване, тъй като има ограничение на бройката, максимум 30 души. За родилките, които са избрали лекарите от болницата за проследяване на бременността, училището е безплатно. За останалите таксата е 20 лв. и за двамата родители.  

Сигурно на много хора „училище за бъдещи родители” ще им прозвучи смешно и ненужно. Сигурно ще си кажат: „Едно време като ги е нямало, да не би да са останали децата неотгледани?”. Ако обаче чакате бебе, вие сте наясно със страховете и притесненията си. Именно професионалистите ще дадат отговори на всичките ви въпроси, ще разсеят притесненията ви, ще ви направят спокойни и уверени. А това никак не е малко.

Коментари