Публикация

Защитете черния дроб

Черният дроб е много издръжлив орган, но не безкрайно. Ако настъпи хронична инфекция, тя може да прогресира в цироза и рак. Първият увреждащ фактор са инфекциите с хепатит В и С...


Ваксинирането е съвременният метод, който се предприема като профилактика срещу хепатит в целия свят. За хепатит В има създадена ваксина. Това е много важно, светът го е постигнал и на всички конгреси и конференции вече се говори не толкова за лечението на хепатит В, а за превенцията. За съжаление не е така при С-инфекцията. Ваксина няма, вирусът много мутира и затова там наистина трябва да се съблюдават като превенция други фактори – внимание при инжекции, манипулации, дентална медицина, секс. Трябва да се знае, че с хепатит С човек се заразява по същия начин както със СПИН.

Вторият фактор във вреда на дроба е алкохолът и режимът на хранене. В света непрекъснато се дискутира каква е допустимата доза алкохол. Защо? Алкохолът не е абсолютно забранен на човечеството. Оказва се, че в малко количество е най-добрият транквилизатор, който не е седатив. Освен това той завърта по-бързо обмяната на мастните киселини. Но естествено има допустимост - 25 до 30 мл чист алкохол за жените и около 40 мл за мъжете. И то не повече от три-четири пъти в седмицата. Трябва да има и почивка. Затова германците по-рядко боледуват от цироза, отколкото французите. Защото французинът е перманентен пияч, виното си върви от сутринта. Докато германецът пие бира вечер, и то не всяка. Така трябва да бъде и в България.

Друг тип увреждане са така наречените неалкохолни стеатозни хепатити или мастни черни дробове. Тук вече диапазонът става много по-широк, защото, от една страна, има отношение приемът на мазнини и обмяната (която е също генетично зависима) на мазнините, имам предвид холестерола с неговите фракции и триглицеридите. Дълги години се говори, че може неалкохолната стеатоза да се превърне в първичен рак на черния дроб, но аз не вярвам. Не е това естественият ход на човешкия живот и на черния дроб. Аз не съм виждал първичен рак на черния дроб на базата на стеатоза.

И тук вече е въпросът с диетата, изключването по-точно на животинските тлъстини от диетата. Младата възраст има буйна обмяна. След 40-ата година тя вече се променя и човек трябва да се съобразява. Защото това е един от компонентите на т.нар. метаболитен синдром. Чернодробната стеатоза не влиза в комплекса на метаболитния синдром, но тя ни показва, че може би той предстои. Метаболитният синдром е свързан с мастната обмяна, от една страна, а пък от друга - води до исхемична болест, до съдовите заболявания, които са проблемът на нашето съвремие.

Кога да се включват медикаменти, така наречените хепатопротектори? Винаги, когато сме изложени на някакъв стрес по отношение на хранене, пиене или вирусна инфекция. За лекаря е важно да следи чернодробните ензими и да прецени необходимостта от хепатопротектори.
Има няколко официализирани и преминали през клинични проучвания препарати, които ползваме, и то в определена схема: принципно трябва да отговарят на няколко въпроса. Първо, да въздействат върху клетъчната мембрана, да бъде тя пропусклива, за да влизат всички тия продукти в чернодробната клетка, където е лабораторията на организма. Второ, да имат антиоксидантно действие, да засягат малко или повече жлъчната система и накрая - да имат известен имуномодулаторен ефект. Това значи, че те въздействат върху много тънкия кантар на имунния баланс.

Аз ще си позволя да говоря за препарати и кои използвам аз. Използвам трансметил, който е по-удобен при мастни стеатозни промени. Другото е легалон, нашият карсил, който има антитоксично действие, има по-широк спектър на действие. Споменавам ги според навлизането им във фармацевтичната мрежа. Есенциале е ензимен препарат, който завърта колкото може повече биохимични механизми в самата клетка. От няколко години разполагаме и с Хепасейв.

Той не е хранителна добавка, той си е лечебно средство с голям спектър на действие и покрива характеристиките на всички останали. Много важно е, че е биологичен препарат, няма почти никакви странични действия. Хепасейв може да се взема и превантивно продължително време, защото той протектира чернодробната клетка.

Подпомагаме черния дроб в неговата регенераторна дейност. Черният дроб е много възвръщащ се към здравето орган. Затова, когато Прометей са го приковали на скалата, орелът не е кълвал нито от сърцето му, нито от белия дроб, а от черния дроб и на следващата сутрин той почнал да се възстановява.

Коментари