Публикация

Ново лекарство пази от инсулт

Пациентите с най-често срещаната аритмия сред хората над 40-годишна възраст – предсърдно мъждене – вече ще могат много по-сигурно да се предпазят от инсулт, след като в България беше регистрирано ново лекарство.


В сравнение с досегашните препарати новото хапче се прилага без необходимост от чести лабораторни изследвания и без опасност от неблагоприятни взаимодействия с други лекарства и храни.

Новият препарат е революционно откритие на един от 20-те най-големи световни фармацевтични производители – немския концерн „Бьорингер-Ингелхайм”. За първи път от 50 години се появява препарат, който показва висока ефективност в предпазването от инсулт при минимална възможност за странични въздействия. Предсърдното мъждене е аритмия, водеща често до образуване на тромби в сърцето, които могат да попаднат чрез кръвообращението в мозъка и да причинят смърт или тежка инвалидност.

Затова за пациентите с това заболяване е жизнено важно да приемат препарати за контролирано „разреждане” на кръвта. Български специалисти начело с националния консултант по кардиология доц. Нина Гочева са участвали в световното клинично проучване на новото лекарство. Очаква се НЗОК да разгледа документите на новия препарат, регистриран в САЩ и цяла Европа, и да реши каква част от цената му ще реимбурсира.

Българският клон на „Бьорингер-Ингелхайм” отбеляза 125-годишнината от създаването на компанията, като превърна коридорите на детските клиники в Националната кардиологична болница в цветен приказен свят, който намалява стреса и подпомага възстановяването на малките пациенти.

Коментари