Публикация

5 начина да преборим грипните вируси

Грипът сам по себе си е достатъчно неприятен гост. Не помага и фактът, че сезонът на грипа съвпада с едни от забавните моменти на годината (Коледа, Нова година, празненства, ски ваканцията и т.н.).


За да не пропуснете поредната борба със снежни топки, следвайте тези съвети:

Ваксинирайте се
Това е най-добрият начин да се предпазите от грип. Мразите игли? Не бъдете егоисти! Поставянето на ваксина не защитава само вашето здраве, а и това на околните, тъй като намаляват шансовете да се заразят от вас

Мийте ръцете си

В допълнение към ваксинирането срещу грип, редовното миене на ръцете е важна част от защитата срещу болестотворните вируси. Организмът се нуждае от около 2 седмици, за да си изгради имунитет след поставянето на ваксина - и дори тогава не е съвсем сигурно, че няма да се заразите – особено, ако се появи нов щам на вируса. Миенето на ръцете предпазва от други микроби и болести, за които няма ваксина (като обикновената настинка).

Измивайте ръцете си след използване на тоалетната, след кашляне или кихане, преди да поставите или свалите контактните си лещи, преди да се гримирате, преди хранене или приготвяне на храна. Винаги мийте ръцете си, когато се приберете вкъщи.
   
-brr-

Дистанция
Стойте на разстояние от вече болни хора (кашлицата и кихавиците са сред първите издайници на вирусните инфекции). Разбира се, хората, които имат грипен вирус, не винаги изглеждат болни. Затова е добра идея да не пипате носа, очите и устата си - три места, през които грипните вируси могат лесно да влязат в тялото.

Кихайте/кашляйте в лакътя или ръкава си
По този начин няма да разпространите вирусите по повърхностите, както ако кихнете в ръката си. Така ще предпазите околните от заразяване.

Останете у дома, ако имате грип
Не е нужно да раздавате вируси на всеки срещнат. Ако сте хванали вече грип, то по-добре си останете вкъщи. Това е и едно хубаво извинение да се сгушите на дивана с любима книга или филм. Почивката ще се отрази добре на организма и той ще се възстанови по-бързо

Можете да се преборите с грипа и като поддържате имунната си система. Сънят, здравословното хранене (много плодове и зеленчуци), приемането на течности и движението са сред главните имуностимулатори. Може да приемате и добавки под формата на витамини и минерали.  

Не позволявайте на грипа да ви развали настроението! Отвърнете на удара!
 

Коментари