Публикация

Какво причинява падането на косата? (само за жени)

Шведски учени изследвали в продължение на 6 години над 800 жени в добро здраве и установили, че през есенния сезон косата им капе най-силно.


Периодът на растеж на косата е между 2 и 6 години. В останалото време 90% от космите растат, а останалите почиват /телогенна фаза/ между 2 и 6 месеца, след което започват да падат. След това самите фоликули на космите почиват 3 месеца и после целият процес се повтаря. Учените открили, че косите на жените са най-гъсти през юли, а телогенната фаза завършва около 100 дни по-късно – след октомври.

Смята се, че този процес е еволюционен: организмът съхранява косата, за да предпази скалпа от силното слънце.

Косата е невероятно чувствителен барометър и есента не е единствената причина за падането й, посочват учените. След костния мозък клетките на космите се произвеждат най-бързо и често косата е първото нещо, което реагира при някакво разстройство на организма.
Тя може дори да предупреждава за някаква болест преди проявата на нейните симптоми. Според специалистите, тъй като оцеляването не зависи от косата, когато организмът трябва да избира между растежа на косата и правилното кръвоснабдяване на жизненоважни органи, той ще допусне да страда косата.

Всяка година стотици хиляди жени, а и някои мъже, страдат от неочаквано окапване на косата. Специалистите обясняват причините и начините за справяне с този проблем:

МЕДИКАМЕНТИ
Някои лекарства могат да предизвикат капене на косата,  посочва британският дерматолог д-р Матю Харис. Смята се, че те привеждат по-голям брой косми във фаза на почивка, които след няколко месеца  опадват.

Бета-блокерите /срещу високо кръвно налягане/, антикоагулантите /за разреждане на кръвта/, aнтидепресантите и нестероидните противовъзпалителни лекарства се свързват с окапването на косата, въпреки че причините не са изяснени.

Що се отнася до ретиноидите (за акне), капенето на косата може да се спре с намаляване на приеманата доза, посочва д-р Харис. При антикоагулантите обаче се налага да се избира между ползата от лекарството и окапването на косата и обикновено печели лекарството.

-brr-

НЕДОСТИГ НА ЖЕЛЯЗО
Най-честата причина за капенето на косата при жените в предменопауза е липсата на желязо, посочва ендокринологът д-р Рина Дейвисън. Повечето от натрупаното желязо в организма се свързва с протеина феритин, който подпомага производството на клетките на космите и предпазва от опадване на косата.

Трите главни причини за недостиг на желязо са бедна на желязо диета, тежък менструален цикъл и раждане, посочва д-р Дейвисън.
Падането на между 40 и 120 косми на ден е нормално. Ако косата ви капе повече, си направете изследване на стойностите на желязо и феритин. Нормалните стойности на желязото варират между 2 и 150 нанограма на милилитър, но за да се чувстваме добре и да имаме здрава коса, нивото на желязото трябва да е поне 70, твърди д-р Дейвисън.

Недостигът на желязо може да се причини от целиакия - непоносимост към глутен. Тя се проявява в неспособност на стомаха да усвоява правилно храната, от което организмът се лишава от хранителни вещества, включително желязо. След установяване на заболяването и неговото лечение косата се възстановява.

Добри източници на желязо са червените меса, яйчният жълтък и зелените листни зеленчуци. Витамин С помага за абсорбирането на желязото от организма, затова се препоръчва с яденето да се изпива по 1 чаша портокалов сок.

Не пийте чай по време на хранене или приемане на добавки от желязо, защото танините в чая спират усвояването на желязото.

ПОЛИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ  
 
Втората най-честа причина за капенето на косата при жените в предменопаузата е синдромът на поликистозните яйчници, който води до излишни количества тестостерон. Това причинява силно окосмяване по тялото, но по главата - загуба на коса. Косата се разрежда както при застаряващите мъже - от двете страни на лицето и около слепоочията.

Други симптоми на поликистозните яйчници са акне, надебеляване и депресия.
Специалистите препоръчват приемането на  хапчета против забременяване, които понижават нивото на тестостерона.  

-brr-

КОЖНИ ПРОБЛЕМИ
Причина за опадване на косата може да бъде вид екзема, която може да се сбърка с псориазиса, защото по скалпа също се появяват люспести корички,  които се залепват по кичурите и заплитат космите. От заплитането на косата тя започва да пада. След лечение люспестите плаки изчезват и косата се възстановява.

ДРАСТИЧНА ДИЕТА
Доказано е, че при драстична диета, особено бедна на въглехидрати,  косата може да започне да капе, посочва д-р Дейвисън. Причината е в липсата на енергия – калории и глюкоза. Според специалистите, дори и да се приемат достатъчно протеини и желязо, без енергия косата страда.

Когато мозъкът или друг жизнено важен орган изпитва остра нужда от енергия, той често си я набавя от второстепенни източници, като косата и ноктите.

ТИРОИДНИ ПРОБЛЕМИ    
Повишената или понижената функция на щитовидната жлеза може да доведе до оредяване на косата, посочва д.р Дейвисън.
Едно от предназначенията на щитовидната жлеза е да регулира процесите в организма, като например метаболизма.

Тироидните проблеми могат да объркат нормалния цикъл на растежа на косата. Нормално косата почива 3 месеца преди да започне да пада. При тироидно заболяване режимът на покой може да се съкрати до няколко седмици и косата да започне да пада преждевременно, преди да е порастнала до нормалната дължина.
Добрата новина е, че след завършването на лечението на щитовидната жлеза /обикновено хормонално/ косата се възстановява напълно.

-brr-

ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ ЛЕКАРСТВА
Всички хапчета против забременяване съдържат прогестогени, синтетични хормони, които действат подобно на естествения хормон прогестерон – необходим за предотвратяване на имплантирането на оплодената яйцеклетка. Някои от тези прогестогени влияят негативно на косата, защото й действат както мъжките хормони.

Жените с генетично предразположение към оплешевяване трябва да се консултират с личния си лекар, за да изберат противозачатъчни хапчета, които намаляват тестостерона до известна степен и са по-безвредни за косата.
Заради спадането на естрогена и повишаването на тестостерона в организма на жените през менопаузата, те понякога започват да оплешевяват като мъжете, обяснява д-р Дейвисън.

СВРЪХТЕГЛО

Свръхтеглото увеличава риска от метаболитен синдром, който обикновено е предвестник на диабет тип-2, обяснява Гейнър Бъсъл от Британската диетична асоциация.  Дебелите хора имат по-високи стойности на инсулин. Проблемът е, че по-високото ниво на инсулин в женския организъм повишава тестостерона и риска от оплешевяване.

СТРЕС    
Стресът може да предизвика окапване на косата като предизвика преждевременно режим на почивка за косата.
Хроничният стрес може да задейства прекалено силно имунната система, от което белите кръвни телца започват да атакуват фоликулите на космите.
Хроничният стрес, предизвикан от шок, се свързва и с един вид специфично окапване на косата - алопеция ареата. То се лекува, въпреки че обикновено преминава от само себе си." }-->

Коментари