Публикация

Световен ден за борба с остеопорозата

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст.


Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. 

Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както  и  възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също и начинът на живот - нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме, за да намали риска от остеопороза, са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи. 

Това е акцентът в тазгодишната кампания на Международната фондация по остеопороза, провеждана в над 180 страни. Усилията в сферата на профилактиката на остеопорозата трябва да се насочат още в ранна възраст към здравословното хранене и двигателната активност.

Нуждите от калций могат да се покрият с правилна диета. При комбинация с витамин Д за достатъчен се счита общ прием на калций около 800 mg на ден. Това количество може да се достигне чрез здравословна диета, съдържаща дневната доза от богати на калций храни.

-brr-

Например - 1 чаша мляко или парче твърдо сирене = 300 mg калций; 1 чаша богата на калций минерална вода  = 200 mg калций.     При хората над 60-годишна възраст се препоръчва приемането на витамин D под формата на добавки. Приемането на богати на протеини храни, както растителни, така и животински, допринасят за по-здрави кости и мускули и за превенция на остеопорозата. Когато теглото е под нормалното, също се увеличава риска от  остеопороза.
 
Прости стъпки за поддържане на физическата активност:
 

Изкачвайте стълбите вместо да ползвате асансьора.

Ходете пеш при малки разстояния вместо да разчитате на кола или градски транспорт.

Свикнете да излизате за разходка (или някаква друга активност) всеки ден – поставяйте си дневни и седмични цели.

Стойте на един крак при извършване на всекидневни задачи: миене на зъбите, чакане за кафе, миене на съдове...
 

Коментари