Публикация

Как да предпазим костите от счупване?

Тази година логото на Световния ден за борба с остеопорозата (20 октомври) е „Обичай костите си!”. За да приложите в практиката този призив, са необходими само 3 стъпки.


Те са важна превенция на остеопорозата през всички стадии на живота:

1. Движение
Има строга зависимост между физическата активност и костното здраве. Активните, спортуващи хора имат по-висока костна плътност, по-голяма мускулна здравина и по-малка склонност към падане. И обратно – обездвижването води до костна загуба и мускулна слабост, при това само за няколко седмици. Пример в това отношение са астронавтите, които губят значителна костна и мускулна маса през дългите периоди на безтегловност.

Особено вредно при подрастващите е дългото застояване пред компютрите, което е категоричен пример за заседнал начин на живот. Така децата не могат да изградят адекватно костната си маса и на 20-годишна възраст те не могат да достигнат пиковите си нива, с което остават с по-ниска костна маса.

Предпочитайте аеробните упражнения - бързо ходене, туризъм, изкачване на стълби, бягане. Също вдигане на тежести и скачане. Трябва да се отбележи, че обикновеното ходене не може да намали риска от фрактури. А бързото ходене трябва да се практикува повече от 4 часа на седмица, за да спадне рискът от фрактури на бедрената кост с 41%.

2. Калций
Калцият е ключов структурен компонент на костта. Скелетът притежава 99% от нашия калций. Храната е достатъчен източник на калций - мляко, млечни произведения, риба, месо, ядки, плодове, зеленчуци, варива, хляб. Всички тези продукти са богати на този елемент и при нормален диетичен режим организмът получава необходимото количество с храната.

-brr-

Смята се, че минимумът калций, който трябва да се приеме за 24 часа, е 800 mg. Не се препоръчва самостоятелният допълнителен прием на добавки с калций, тъй като е доказано, че това не е достатъчно за превенция на остеопоротичните фрактури. Усвояването на калция се управлява от витамин D. Това означава, че колкото и калций да поемаме, няма да усвоим необходимото за организма количество, ако витамин D липсва или е в ниски концентрации.
Затова допълнителният прием на витамин D има основна роля за костното здраве.

3. Витамин D
Той има няколко ключови функции:
- Усвояване на калция от гастро-интестиналния тракт;
- Регулаторен ефект върху нивата на паратиреоидния хормон и в резултат намаляване на костната загуба;
- Правилно възстановяване и минерализация на костта;
- Директен стимулиращ ефект върху мускулната тъкан, с което намалява рискът от падане;
- Повишава костната плътност и редуцира риска от падане и фрактури с около 20%, включително фрактурите на бедрото (доказано в клинични проучвания).
Следователно по отношение на костно-мускулната система витамин D3 има двойно действие както върху костите, така и върху мускулите!

Има 3 източника на витамин D: слънцето, храната и добавките, съдържащи D3.

Слънцето
Не случайно витамин D е наречен „слънчев”. Достатъчни са 10 мин дневно излагане на слънце, за да се образуват необходимите нива на витамина в организма, а именно около 3000 IU.

Храната
Най-богати на витамин D са рибата и черният дроб на риба треска.

-brr-

Добавките
Когато излагането на слънце е неадекватно на нуждите, се препоръчва допълнителен прием на витамин D: 800-1000 IU дневно.
Според научните анализи при 50-70% от европейците е налице висока степен на дефицит на витамин D (серумното ниво <25 nmol/l). Основните рискови групи са старческата и юношеската.

Оптималните серумни нива на витамин D са 50-70 ng/ml. По-високите нива  се препоръчват с цел превенция на паданията и фрактурите. Дефицит на витамин D е налице при серумно ниво <30 ng/ml. В тези случаи се препоръчва суплементация с 800-2000 IU дневно.
Витамин D суплементацията във високи дози се препоръчва, защото намалява честотата на паданията и фрактурите, предпазва от сърдечно-съдови заболявания и редуцира симптомите на простуда и грип.

Освен това, доказано в клинични проучвания, добре се повлияват захарният диабет, артериалната хипертония, мултипленната склероза, болестта на Крон, намалява болката, а също добре се повлияват и депресивните състояния. Американската агенция за лекарствата и храните (FDA) препоръчва да се приема витамин D за превенция на остеопороза в доза 50 μg дневно.

В България от години се препоръчва безспорно доказалият своите качества перорален маслен разтвор на витамин D3 във флакон от 10 ml.
1 ml от масления разтвор Вигантол съдържа 30 капки, което е еквивалентно на 20 000 IU витамин D. Препаратът е по-широко познат за профилактика на рахит при кърмачета, при които дозата е една капка дневно.

Тя се дава с лъжица мляко или храна. Освен при тях обаче Вигантол е показан и при редица други заболявания, свързани с недостиг на витамин D. При дефицит се приемат 1-2 капки дневно, а за поддържащо лечение на остеопороза дозата е 2-5 капки дневно.


Коментари