Публикация

„Градина на донорите” и в Плевен

По повод Националната седмица в подкрепа на донорството и отбелязването на Европейския ден на донорството - 22 октомври, в Плевен се откри „Градина на донорите”.


Тя се намира през сградата на Регионалната здравна инспекция в града.

Здравни инспектори, координаторът по органно донорство д-р Георги Димитров към плевенската болница и средношколци посадиха първата роза в градинката.  

Цветето е в знак на почит към 17-годишно момче, благодарение на което е спасен животът на четирима българи, чрез даряване на органи за трансплантация, каза д-р Димитров.

Тази година през август след нелеп инцидент 17-годишно момче от плевенско село получи тежка черепно-мозъчна травма, а в последствие се стигна и до мозъчна смърт. Благодарение на хуманния жест на родителите му, органите му спасиха четирима българи.

Целта на инициативата в Плевен е да се популяризира донорството, което е в основата на животоспасяващите трансплантации.

Д-р Димитров обясни, че в България хронологията на трансплантациите започва от 1969 година, когато е извършена първата бъбречна трансплантация.  

През 1986 г. е направена първата сърдечна трансплантация, а през 2004 г. е трансплантиран за пръв път черен дроб.

Това е и годината, в която е приет Законът за трансплантацията на органи, тъкани и клетки, създадена е и Изпълнителната агенция по трансплантации.

Коментари