Публикация

Да подобрим паметта с... храна

При съвременния ритъм на живот, трупащите се ангажименти и умора понякога не можеш да си спомниш и собственото име.


Затова и все по-често изричаме фразата: „Мозъкът ми блокира”. За да помогнем на клетките, отговарящи за паметта, специалистите препоръчват холин, желязо и витамини от групата В, особено витамин В3. В кои продукти те присъстват в най-голямо количество.

Черен хайвер
Източник на холин. Попадайки в мозъка, това вещество се преобразува в ацетилхолин – невромедиатор, предаващ информацията между клетките. Неговият недостиг е една от причините за влошаване на паметта. Освен холин в черния хайвер се съдържат почти всички необходими на организма микроелементи – калий, магнезий, натрий, желязо, манган, както и витамините А, В, D, С. В този твърде скъп продукт обаче има и доста пурини, които могат да образуват камъни в бъбреците.

Яйца
Те също съдържат холин, както и лецитин, помагащ за извеждането на лошия холестерол от организма. Яйцата са богати на витамини и микроелементи. Едно прясно яйце на ден удовлетворява на 100% денонощната потребност на организма от витамин В12, чийто дефицит според последните научни изследвания може да провокира развитието на депресия и гибелта на нервните клетки.

Печурки
Те са богати на цинк, барий, магнезий, молибден, олово, йод, витамин А и витамин В3, участващи в образуването на допамин. Именно от него зависи способността ни да запаметяваме, да се обучаваме и концентрираме.

-brr-

Зелени ябълки
Те съдържат много желязо, необходим за насищането на мозъка с кислород. В зелените ябълки има и много витамини, глюкоза, целулоза, пектин и дъбилни вещества, минерални соли, фитонциди, ефирни масла. Освен на мозъка тези плодове помагат при артрити, подагра, малокръвие, сърдечно-съдови, чернодробни и бъбречни заболявания, хипертония, атеросклероза.

Грозде
Съдържа всички витамини от групата В, необходими за добрата работа на мозъчните клетки, стимулира умствената дейност. Освен това гроздето е богато на фолиева киселина и витамините К и Р, които се препоръчват при малокръвие.

Ягоди и боровинки
Те помагат за изработването на допамин. Ягодите съдържат веществото физетин, защитаващо клетките от дегенерация. На основата на физетина учените се надяват да изобретят лекарство срещу болестта на Алцхаймер.

Тиквени семки
Те са много богати на витамин В3 и желязо. Тиквените семки са необходими при дефицит на фосфор, магнезий, манган, желязо, цинк, селен. Народната медицина отдавна ги препоръчва за профилактика на простатит.

Коментари