Публикация

Българите одобряват новите правила за хрaнене на децата

53,1% от хората в страната напълно подкрепят въведените с наредба на Министерство на здравеопазването правила за хранене в детските градини. Те смятат, че децата задължително трябва да се хранят здравословно.


Това показват резултатите от приключилата анкета на сайта на МЗ.

39,9 на сто от анкетираните подкрепят наредбата, но се притесняват дали новите правила ще се прилагат от всички градини. 2% от хората не одобряват наредбата, защото са на мнение, че определяща трябва да е най-ниската цена. 4,9 % от участниците в анкетата са заявили, че не знаят и не се вълнуват от темата.

Наредбата за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години бе обнародвана на 23 август в Държавен вестник. Нейните правила трябва да се спазват от всички детски градини, лагери и домовете за деца. Основната цел е да се осигури здравословен начин на хранене на подрастващите и така да се намалят рисковите фактори за възникването на редица заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови и др.

За съжаление към момента 11,7% от децата на 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване. Тази тенденция се запазва във времето и се увеличава при децата в училищна възраст. Затова осигуряването на здравословно хранене е основна задача на МЗ.

Плодовете и зеленчуците трябва да преобладават в менюто на децата в градините за сметка на консумацията на сол, захар и мазнини. Освен това децата трябва да приемат поне по един представител на зърнените храни, картофите, млякото и млечните продукти, месото - птици, риба, яйца.

Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда, просо. Новите изисквания влязоха в сила от 15 септември тази година, а контролът над спазването им се поема от РЗИ.





Коментари