Публикация

Хепатит опорочи три донорски ситуации

Три донорски ситуации е имало през тази година във варненската УМБАЛ „Св. Марина“.


Семействата на тримата пациенти, изпаднали в мозъчна смърт, бяха съгласни да дарят органите на нуждаещи се, но за съжаление те не бяха реализирани заради хепатит В и С.
Това коментира шефът на клиниката по анестезиология в болницата доц. Вилиян Платиканов, който е и координатор на донорската програма в града. През годината е бил присаден един бъбрек от жив донор, а за последните три години от донори в клинична смърт са спасени около 15 души.

УМБАЛ „Св. Марина“ се готви и за първата си трансплантация на черен дроб. Операцията обаче няма да може да се реализира до края на тази година, тъй като е необходима сериозна подготовка.

В тази връзка от Кръвния център заявиха, че Варна още не е готова за подобен тип трансплантация, тъй като необходимото количество кръв от една група само за един пациент на този етап е непосилно за местната банка.

Данните бяха изнесени във връзка със стартиралата национална кампания в подкрепа на донорството „Частица от теб може да бъде за някого целия свят“. За целта здравното министерство е разработило информационни брошури, които ще бъдат раздавани по главните улици на Варна от младите червенокръстци в събота.

Коментари