Публикация

Как да предпазим детето от нередовен стомах?

Интервю с д-р Татяна Ралчева, секретар на Националното сдружение на педиатрите от извънболничната помощ, за запека при децата.


Д-р Ралчева, знаят ли родителите, че нередовният стомах при бебето или поотрасналото дете е заплаха за здравето?
Не, и това наистина е първото, на което трябва да обърнем внимание. Много често родителите дори не забелязват, че детето им има запек. Случвало се е майки на въпроса (защото при преглед винаги питам за това) редовно ли детето ходи по голяма нужда, да отговорят – да, нормално, един път на два дни, на три дни. По принцип всеки ден трябва да има поне едно изхождане. Още при първото посещение при новороденото съветвам майката за това – въпреки че обикновено, когато е на кърма, то се изхожда по 5-6 пъти. Ако е еднократно, тогава количеството трябва да е по-голямо.

Кога обикновено се появява запек при най-малките?

Докато е само на кърма, бебето обикновено няма запек. Но ако се добави макар и малко хуманизирано мляко, проблемите започват веднага. Затова аз много държа на кърменето – освен имунната роля на кърмата, тя предпазва от колики и от запек. Така че кърменето е наистина нещо много важно. След 6 месеца, когато започва постепенно истинското захранване - с други, немлечни храни, понякога пак се появява проблем, защото въвеждаме картофи, ориз и други продукти, които запичат. Затова родителите трябва да знаят, това се отнася и за по-големите деца, че трябва да се комбинират продуктите.

Ако има запичащи (ориз, картофи, моркови, печена или варена ябълка), да има и разхлабващи (сливи, смокини, круши). И затова, когато даваме например ориз, може да се добавят тиквичка, карфиол, броколи. При запичащо основно меню да се наблегне на разхлабващите плодове, които споменах. Но първо трябва да се установи причината за запека. Ако е от неправилно хранене – регулирането става най-лесно. Но има и вродени болестни състояния, водещи до запек, и тогава естествено първо те трябва да се лекуват.

Защо е толкова важно всекидневното изпразване на червата?
Организмът си взима полезните градивни вещества – мазнини, белтъчини, въглехидрати, които доставят енергията за растежа, останалото по обратния път се превръща в токсини. Ако организмът не се прочиства от отровите, а ги задържа, той става много по-уязвим за различни заболявания. Затова ние препоръчваме да се подпомогне и стимулира перисталтиката и с някои медикаменти. Добър препарат на естествена основа е „Фрутилакс” – той съдържа екстракт от слива и смокиня. Често обаче родителите допускат грешка, като го дават, докато се получи изхождане. За да има траен ефект, той трябва да се дава по-продължително време.

Препаратът е с много меко действие и е подходящ за децата след 6-месечна възраст. Много важно е децата да привикват от съвсем малки да се изхождат редовно, най-добре е, ако се създаде условен рефлекс това да става и по едно и също време. Понякога въпреки позива за изхождане то се отлага – децата се заиграват или се отвличат с нещо. И така неусетно може червата да станат лениви. Заедно с храната, съдържаща достатъчно целулоза, приема на течности и редовната двигателна активност, перисталтиката може да се подпомогне с масажиране на корема с цяла длан и въртеливо движение по посока на часовниковата стрелка.

Помага ли „бабешкият” съвет да се вкара в ануса термометър?
Да, при малките бебета, с добре дезинфекциран термометър - обикновено лекото дразнене на червото дава резултат, ако запекът не е продължителен. Като стана дума за „бабешки средства”, искам специално и категорично да предупредя в никакъв случай да не се използва при запек мушкато – това е доста разпространено „народно” средство. Опасността от инфекция е много голяма заради вкарването на бактерии. Имаме случаи на сериозни усложнения и дори смърт като следствие от употреба на мушкато за предизвикване на изхождане.

Коментари