Публикация

Агресията на алергените

Интервю с д-р Цветелина Лазарова от Клиниката по алергология на Александровска болница.


Във всекидневието понятието „алергия” се употребява за много широк кръг симптоми. Може ли всяко сълзене или обрив да се нарече алергия?
Не, алергията не е просто непоносимост към каквото и да е, тя е строго медицинско понятие за повишена чувствителност на организма към нормално съществуващи в околната среда неща, които имунната система приема като врагове и се бори по определен начин с тях. За алергия говорим тогава, когато има повишена чувствителност към даден алерген, най-често белтък, който е нормален за повечето хора. Например микрокърлежите в домашния прах, други животински алергени, храната за рибки, някои плесени. Други чести алергени за предразположените хора са полените, които предизвикват сезонен алергичен ринит и поленова астма.

Какво кара хората да дойдат за първи път в клиниката?

Най-често имат проблеми с носа - водниста секреция, която може да бъде със стичане към гърлото и да предизвика и кашляне. Запушването на носа е чест симптом при ринитите, пристъп на многократно кихане и сърбеж в носа, твърдо небце, дразнене в гърлото и очите. Това са основните симптоми, с които идват пациентите. Чрез тях се поставя само диагнозата ринит.

Как се установява видът му?
Дали е алергичен или не се установява с кожни тестове и според оплакванията на пациента. Ако има проблеми само през май и юни, това говори най-вероятно за полинозен ринит и няма смисъл да му се прави проба с други алергени. Ако симптомите обаче нямат връзка със сезона, тогава тестваме с целогодишните алергени, които може да са 40-50. Обикновено ако оплакванията са общи, има нужда от около 15-20.

Може ли алергичната реакция да се разрасне и увеличават ли се хората с предразположеност?
Да, много често идват пациенти, които от години са имали оплаквания само през май, но вече периодът се е удължил. Не толкова се повишава предразположението, защото генната система е общо взето еволюционно стабилна, но се разширява чувствителността на организма вследствие на допълнителни фактори като замърсяванията на въздуха.

-brr-

Те не са алерген в медицинския смисъл, но допълнително дразнят механично, отварят нервните окончания и алергените действат по-агресивно. Напоследък се говори за хигиенна хипотеза. Според нея при високо ниво на хигиена програмираната да се справя с инфекции имунна система се пренасочва, търси враг и го намира в нещо, което е нормално и не би трябвало да я дразни.

Какво представлява неалергичният ринит?
Той е също хронично възпаление на лигавицата на носа, проявява се със същите симптоми, но при него няма външен алерген. Една част са инфекциозните ринити, остри и хронични, при които се открива съответен причинител. При неинфекциозните неалергични целогодишни ринити, оплакванията са най-често бързопроменящи се, влияят се от температурата на околната среда, от хормонални фактори, от стрес, от гореща храна и силни подправки.

При целогодишните ринити кой е главният противник?

Най-честите причинители са микрокърлежите в домашния прах. Честотата на целогодишния ринит в Европа е около 25%. Статистиката не е точна, защото голяма част от хората свикват със симптомите. Но лечението е необходимо не само за да се осигури комфорт, а и за да се предпази пациентът от усложненията - най-често намаляване до загуба на слуха и бронхиална астма. Добре е да се потърси лекарска помощ, преди ринитът да се усложни.

Какво предприемате?
Ако сме установили даден алерген, първата наша помощ е да обясним на пациента как може да се предпази от него, ако изобщо алергенът е отстраняем. Имунотерапията е единственият начин да се постигне излекуване. Но когато това не е възможно и при неалергичните ринити първата стъпка е използване на антихистамини - през устата и локално действащи в носа. Използват се препарати от втора и трета генерация, какъвто е „Ролетра”.

Много често започваме и с едновременно приложение на локални антихистамини в носа – те са с добро качество и бърз ефект. В България единственият локален антихистамин е „Алергодил”. Той може да се използва от деца над 6 години, щадящ е, не изсушава лигавицата, не предизвиква привикване и е подходящ при целогодишни алергични и при неалергични ринити.


Коментари