Публикация

Аз пея под дъжда..., но с чадър в ръка

Кое е общото между дъжда, слънцето, коктейла и политиката? . . . Чадърът.


Преди хилядолетия е бил символ на власт, тъй като само китайски императори, източни владетели и египетски фараони са имали привилегията да го ползват. По-късно се превръща и в знак за престиж, тъй като е станал част от имиджа на богаташите в древния Рим, а след векове - и на бледите аристократки във френския двор. С първия дизайнерски чадър от екзотични пера се разхождала Мария-Антоанета и постепенно този аксесоар се превърнал в моден атрибут сред нежния пол.

Чак през 1750 година един англичанин се сетил да се пази така от дъжда, но и много подигравки е отнесъл. После обаче на Острова измислили и специален етикет, като истинският джентълмен хващал синия си копринен чадър в средата, с дръжката надолу.

Чадърът пази не само от слънце и дъжд, но и от закона, тъй като е нарицателно за прикриване на някой сгафил. За съжаление има и израз като „български чадър” – оръжие за специални операции на секретните служби.

Ако винаги носите чадър в дъждовните есенни дни, ви трябва нещо по-скъпо, но и по-практично. Трябва да ви пази и от капките, и от силния вятър. Ветроустойчивият чадър е подсилен с двойна рамка и струва около 50 лева. За по-претенциозните цените тръгват нагоре.

Когато избирате чадър, гледайте дръжката - трябва да е удобна, за да не ви боли китката. Пластмасовата дръжка лесно се чупи, дървената е по-издръжлива, но най-надеждна е гумената.

Колкото повече спици, толкова по-закръглена форма и по-хубав купол. Ако една пръчка не е с правилна извивка, то чадърът няма да издържи дълго. Местата за закрепване не трябва да са само с конци, а и със специални капачета.

Най-евтините са от найлон, скъпите - от полиестер с добавка на памук.
Чадърът бастун е доста голям и неудобен за претъпкани места, но пък по-рядко се чупи, пази по-добре и бързо съхне. Сгъваемите чадъри лесно се побират в дамска чанта, но и не са толкова издръжливи.

Чадърите са механични, полуавтоматични и автоматични. И тук важи правилото „колкото по-сложно, толкова по-чупливо”. Преди да го платите, няколко пъти го разтворете и затворете, за да се уверите, че е с добър механизъм.

-brr-

Мокрият чадър не се оставя сгънат, но и не бива да се разгъва напълно, за да не се разтяга материята.
Преди хилядолетия чадърът на китайския император бил голям и жълт, а за различните по длъжност сановници имало различни цветове и размери.

Днес изборът е голям, а модата диктува неумолимо дори и при такова практично нещо като чадъра. Макар и да не се побират в дамската чанта, дългите чадъри са вечно елегантни и показват вкус.
Класическият делови стил не търпи всякакви разцветки. Добре е дамите да имат два–три чадъра за всеки случай. Универсални за съчетаване с дрехите са едноцветните.

Докато за жените има цветове, шарки и къдри всякакви, то при мъжете няма такова разнообразие. За тях са по-класическите форми и едноцветните модели в тъмносиньо, тъмнозелено или черно, както и карирани десени.

Класическото шотландско каре май никога не излиза от мода. Ярките цветове също са много актуални, тъй като оживяват сивите дъждовни дни. Модерни са и тези с разноцветна вътрешна част или пък с две лица. Прозрачните пък са хит, защото не се блъскате в хората.
Чадърената мода се диктува от Франция, Италия, Япония и Германия. Модни корифеи правят едва по няколко десетки чадъра ръчна изработка с кристали за стотици евро. Върху този аксесоар могат да се видят имената на най-известните дизайнери. Най-скъпият чадър е 50 000 долара и е изработен ръчно от крокодилска кожа.

Пружини, ребра, различни форми, силиконови каишки, а и надупчен слой пазят модерните чадъри срещу обръщане. Измислени са както модели с газ за защита от нападение, така и с монтиран плейър, който се управлява с бутони върху дръжката.
И ако днес даваме двулевки за китайски чадъри, то първият чадър е направен точно в тази страна, тежал е един килограм и са го наричали „покривът, който винаги е с нея”. А този покрив пази не само от дъжд, но и от мрачни есенни мисли.

Коментари