Публикация

Националната донорска кампания достигна и Пловдив

Алея на донорството ще бъде открита и в Градската градина в Пловдив.


Съвместната инициатива на лекари и пациенти обединява усилията им в търсене на подкрепа за донорството и трансплантациите в България.

В граднинката до Младоженския дом ще бъдат засадени рози в знак на съпричастност с проблема на 862 пациенти, нуждаещи се от трансплантация, поясниха от Регионалната здравна инспекция.

Инициативата е част от националната кампания „Частица от теб може да бъде за някого целия свят”, която стартира  и в Пловдив.

Според д-р Костадин Чифлигаров, началник на интензивно отделение на КАРИТ към Университетска болница в Пловдив, все още  малко хора в България стават донори. За 2011 година  у нас са извършени само 20 трансплантации.

Въпреки че според анкета, проведена в Пловдив, всички запитани да са изразили позитивно мнение за донорството, до такова през тази година в града реално не се е стигнало отчитат лекарите от УМБАЛ „Свети Георги”.

„За последните  няколко години в Пловдив само двама донори са  дарили органи за трансплантация след консултация с лекари и психолози. Реално потенциалните донорите са били 12. Последният случай е от 2010 година”, обясни д-р  Чифлигаров.

Според него точно в Университетската болница в Пловдив може да се развие най-успешно трансплантацията на стволови клетки. В клиниката по „Хематология” се очакват заключенията на контролните органи за разрешение.

Коментари