Публикация

Кой краде от съня ви...

Понякога се случва без особена причина да не може да заспите спокойно. В такъв случай, съветва авторката на книгата „Храни и настроение” д-р Елизабет Соумър, помислете какво сте яли вечерта.


Причината може да се крие в следващите редове:

Пикантните храни
Чесън, люти чушки, черен пипер и други силни подправки могат да причинят парене в стомаха и лошо храносмилане. Избягвайте и мононатриевия глутамат, защото от него сънищата ви може да станат прекалено ярки.

Обилните хранения
Претоварената храносмилателна система изисква часове, за да се успокои, а това напряга целия организъм. За хората с проблеми със съня обедът трябва да е основното хранене, а вечерята - да е рано и да не съдържа повече от 500 калории.
 
„Тежките” зеленчуци
Храни като фасул, карфиол, броколи, брюкселско зеле са много полезни, но образуват газове. Яжте ги в средата на деня, защото газовете нарушават съня.

Бързото ядене
Яжте спокойно и се наслаждавайте на храната. При бързото ядене се гълта въздух, който създава стомашни проблеми през нощта.

Вечерното питие

Първоначално алкохолът отпуска, но в последствие прави съня неспокоен и предизвиква събуждане. Чаша вино с вечерята няма да навреди, стига да не се пие 2 часа преди лягане.
 
Кафето след закуска
Кофеинът се задържа в организма до 12 часа и затова хората с нарушен сън трябва да избягват кафе, кола и шоколад поне 12 часа преди лягане. В случай, че и това не помага, се откажете и от сутрешното кафе и не приемайте никакъв кофеин 2 седмици. Ако сънят ви определено се подобри, отговорът е ясен: кофеинът не ви понася.

Опитайте все пак да си пийвате по чаша кафе или чай сутрин и наблюдавайте резултата. При възобновяване на безсънието премахнете кофеина от менюто си.
 

Коментари