Публикация

Десетина варненци дневно се преглеждат за рак на простатата

Всеки ден по около десетина мъже, навършили 50 г., се възползват от безплатната програма за профилактика на карцинома на простатата, която се провежда от Клиниката по урология във варненската МБАЛ „Св. Анна“.


„Всички, които минават през прегледите, в една или друга степен имат проявени симптоми на доброкачествена простатна хиперплазия и са насочени към лечение“, коментира началникът на клиниката доц. д-р Лидия Петкова.

Тя посочи, че до момента не е установен пациент със съмнение за злокачествено заболяване. При доброкачествена простатна хиперплазия терапията се определя според индивидуалното състояние – то може да се овладее с диета, ако е в начален етап, с медикаменти или с хирургична интервенция, ако се касае за по-напреднал стадий.

„Има смисъл от провеждането на подобни инициативи, тъй като отново се натъкнахме на мъже, които въпреки оплакванията си, не са се обърнали веднага към специалист, а са опитали да се самолекуват чрез популярни от рекламите препарати или по съвети на съседи“, коментира още доц. Петкова.

Тя напомни, че мъжете над 50 г. могат да се възползват от безплатните прегледи до 2 ноември. Те се извършват всеки работен ден от 12 до 13 часа в кабинет №105 на МБАЛ „Св. Анна“.
Програмата е част от проект на Сдружение „Варненски урологични дни”, който се реализира с финансовата подкрепа на Обществен фонд за гражданите на Варна.

Коментари