Публикация

Циститът обича студа

Интервю с проф. д-р Петър Панчев, ръководител на Катедра по урология, МУ – София.


Проф. Панчев, какво представлява циститът и какви са причините за появата му?
Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Причините за заболяването могат да бъдат много, но най-често това е бактериалната. Вируси и химически дразнители са част от виновниците. Възможно е да възникне вследствие лъчелечение след операция на злокачествено заболяване, особено в областта на малкия таз.

При мъжете едни от най-честите предразположения са доброкачествената простатна хиперплазия и карциномът на простатната жлеза. Има и един по-специален цистит, при който няма бактериални причинители, но оплакванията са същите. Той засяга мускулатурата на пикочния мехур и се диагностицира след посявка на урината. Взима се и биопсия от пикочния мехур. Неговите причинители не са известни. Лечението, което се използва при баналния цистит, при този не оказва влияние и затова то е по-специфично и по-продължително.

Жените са по-предразположеният към заболяването пол. Защо това е така?

Анатомично уретрата при жените е по-къса. Тя е до 4 см, а при мъжете достига до 14-16 см. Бактериалните причинители влизат механично по-често и по-безпрепятствено в пикочния мехур. Заболяването засяга предимно младите жени.

Какви са симптомите на цистита и възможно ли е да се сбърка с друго заболяване, възпаление или инфекция?
Симптомите са често уриниране, парене, болка в областта на пикочния мехур. Понякога тези оплаквания са умерени, могат да се изтърпят, но друг път са много остри, което се отразява най-вече на уринирането. Освен че е често, то е и болезнено. Всяко възпаление на пикочните пътища може да протече с подобна симптоматика. Циститът никога не е самостоятелно заболяване. Симптомите са достатъчни за диагностика и след това вече се търсят причините и съпътстващите заболявания, свързани с по-горни и по-долни отдели на пикочните пътища. Едно венерическо заболяване също може да протече с цистит.

-brr-

Помагат ли лекарства на билкова основа, или задължително трябва да се прибегне до антибиотици?

Ако болките не са много силни, всякакви билки, които действат диуретично и антисептично, могат да повлияят. Необходимо е да се спазва и определен хранителен режим. Да се избягва приемът на силно кафе, силен чай, люто, кисело и подправки. Те раздразват допълнително възпалението. За лечението на цистита са подходящи широкоспектърните антибиотици, а също така и антисептиците. Изписването на подходящия антибиотик се прави след посявка на урина. Лечението трябва да продължи до изчезване на симптомите.

Кога заболяването става хронично?

Когато започне да рецидивира често. Ако една седмица след проведеното лечение симптоматиката се повтори и при повторна посявка на урината се открие наличие на бактерии, това е признак за по-сериозно съпътстващо заболяване.

До какви усложнения може да доведе нелекуваният цистит?
Усложненията са много и неприятни. Може да се стигне дори до изкуствен бъбрек. Едно наглед банално и лековато заболяване може да доведе до сериозни последствия.

Каква е най-добрата профилактика?
Не става въпрос за профилактика, а за начин на живот – нормален, без ексцесии. Избягване на изстудяване, претопляне, пропуски в питейния и хранителния режим. Грубата профилактика е топли крака, топъл кръст, топли течности.

Защо циститът засяга все повече хора?
В името на модата жените са готови да направят доста жертви. Това се отнася и до профилактиката, за която стана въпрос.



Коментари