Публикация

Природата в помощ на здравето

Интервю с д-р Надя Ганчева, специалист по китайска медицина.


Д-р Ганчева, модерната или народна медицина са водещи в Китай?
Китаецът много рядко ходи на лекар. Дребните неразположения ги лекуват вкъщи с домашни средства, но билките присъстват и в менюто им, това е начинът им на хранене. Когато се чувстват отпаднали, ще си вземат корени, те се продават, варят супи. Непрекъснато имат някакви чайове, правят отвари. Така че те отиват в болница, когато имат сериозно заболяване.

При нас е обратното. Българинът обикновено търси билки, когато е много зле, когато традиционната медицина вече не може да помогне. И се започва една трактовка на билките, че някоя от тях е панацея, че лекува всичко, и хората хукват да я купуват. Аз работя всеки ден за това хората да използват хранителните добавки в ежедневието си разумно, балансирано, за да могат да поддържат здравето си, а когато нещата наистина станат сериозни, трябва да се търси лекар. Конвенционалната медицина си има своето място и не може да се замести. Трябва да се радваме, че тя напредва и благодарение на нея някои заболявания дори вече не съществуват.

С кои продукти от Изтока ние, българите, бихме могли да поддържаме здравето си?

Най-важни са равновесието, балансът. Още от даоистката традиция на Китай билките се разделят на класове. Най-висшият клас са тоник билките. Те са предназначени за поддържане на човешкия живот, за неговото удължаване. Няма друга нация в света като китайската, която толкова да се занимава с дълголетието. В тоник билките влизат жен-шенът, астрагалът и др. През 1957 година ги отделят като билки адаптогени, които нормализират физиологичните функции по неспецифичен начин и имат противоположно действие.

Има ли храни или подправки, с които можем да подготвим организма си за предстоящия сезон?
Джинджифилът е много важен в този сезон, черният пипер също. Подходящи са подправките като куркума, кардамон. Въобще тези, които усилват кръвообращението. Много полезни са зеленият чай с джинджифил, цейлонски чай с всички подправки. Той наистина е мантра за здраве, защото може да пресече настинката, като спира патогенните микроорганизми на повърхността. Трябва да ги локализира на ниво кожа, да не навлязат към вътрешните органи, защото тогава може да се появят заболявания като бронхит, ще стане пневмония. И затова в този преходен сезон организмът трябва да се затопля с чайове, съдържащи астрагал, жен-шен.

-brr-

Аз харесвам и течната форма, тя по-бързо се усвоява. Сега е времето за тези адаптогени. Напоследък много се рекламират азиатските гъби за лечение. Те са адаптогени и са прекрасни за усилване на имунната система, за поддържане на здравето. Гъбата рейши осигурява добър релакс, но дава и енергия. Ето това е противоположното действие на адаптогените. Но да се говори, че те могат да спират онкологични заболявания, просто е абсурдно и неморално. В медицината трябва да има морал. Биологично активните вещества, извлечени от тези гъби и инжектирани в мишки, са дали някакви резултати. И тук е спекулата.

При екстрактите, приемани през устата, липсва този ефект. Дори има хора, които предпочитат да се откажат от химио- и лъчетерапия и да се лекуват с тези гъби. Това е престъпление. Но в никакъв случай не бива да дискредитираме адаптогените. Те наистина ще ни помогнат да преодолеем стреса, да поддържаме здравето си, хомеостазата, хормоните, мозъчната си енергия. Ще ни предпазят от всичко, което води до някакъв срив в тялото и до едно сериозно заболяване.

А има ли билки, които могат да прочистват организма?
Разбира се, в аюрведа детоксикацията има много основно място. Само че сезонът за детоксикация е пролетта. Сега трябва да подсилваме организма си, а не да го прочистваме. Добре е хората да се научат да ползват куркума, даже не под формата на екстракт като хранителна добавка, ами по една лъжица в чаша прясното мляко сутрин, като капучино. Куркумата сега е на гребена на вълната в натуропатията, защото учени са открили, че има и профилактични свойства при онкологичните заболявания. Не случайно при индийците и в аюрведа куркумата се ползва за всичко.

Иска ми се да обърна внимание и на човешките взаимоотношения, приятелствата, защото те са много важни за здравето. Хората не може да живеят изолирано и както казва Кришна Намурти - животът на човек са взаимоотношенията. Затова здравето се влияе от тези отношения, дали ще бъдат в семейството или на работното място, трябва да бъдат спокойни, балансирани. Защото можеш да спортуваш, можеш да дишаш чист въздух, но ако си в лоши взаимоотношения със семейството си, с колегите или приятелите, ти няма да се чувстваш балансиран. Няма да си спокоен. Затова китайците казват, че чаят трябва да се пие с добър приятел.

Коментари