Публикация

От гените зависи кой ще се разболее от грип?

Грипната инфекция може да предизвика 2 съвсем различни реакции в организма, откриха американски генетици.


Дали ще се заразим от грип, или не, зависи от двата противоположни начина, по които имунната система реагира на грипната инфекция. В първия случай организмът реагира силно, като отделя възпалителни химически вещества, които водят до разболяване, а във втория реакцията също е силна, но съвсем противоположна – организмът произвежда противовъзпалителни вещества и не допуска проявата на симптомите на грипа.

Изследователите са запознати с повечето факти за ефекта от грипа върху човешкия организъм от проследяването на хора, които вече са се разболели. Учени от университета в Мичигън обаче са се съсредоточили върху начина да се избегне разболяването.

Те инфектирали 17 доброволци със сезонен грипен щам - H3N2/Уисконсин.

9 от доброволците се разболели, а някои от останалите имали усещане за настинка, но без клинична проява на симптомите на грипа. Учените взимали кръвни проби от доброволците преди заразяването и след това на всеки 8 часа в продължение на 5 дни. Те изследвали активността на около 22000 гена във всяка кръвна проба.

Резултатът показал, че до 36 часа преди появата на симптомите по генетичната активност може да се познае доколко ще се разболеят хората. Организмът на разболелите се активирал имунните вещества, които предизвикват възпаление и стресова реакция.

Имунната реакция на организма при хората без симптоми също била силна, но коренно различна – не само била потисната стресовата реакция, но били активирани противовъзпалителните и антиоксидантни гени.

Педиатри от Охайо подчертават, че изследването на активността на гените може да помогне на лекарите да определят кои пациенти са най-застрашени от разболяване в тежка форма. Лекарите посочват обаче, че учените трябва да определят по-точно дали различните реакции зависят от генетичното устройство, от особеностите на грипа, или от други фактори.

Те добавят, че пациентите, които са участвали в изследването може би ще реагират различно на други грипни щамове, или дори на същия грип, но при други обстоятелства.

Технологията може един ден да помогне на лекарите да диагностицират кои вируси заразяват бебетата и да преценяват за кои деца се налага болнично лечение и кои могат да се лекуват в домашни условия.

Опити от този вид могат също да допринесат и за предотвратяване на пандемии. Изследването показва също, че хората, които не се разболяват от грип, предават по-малко вируси от тези, които се разболяват.

На базата на това заключение лекарите могат да изследват хората, които са изложени на грипен вирус и според начина на действие на гените им да определят кой трябва да бъде поставен под карантина, за да се ограничи разпространяването на инфекциозните заболявания.

Коментари