Публикация

Болница „Свети Георги” – домакин на конгрес по анестезиология

Клинично хранене в интензивната медицина, сепсис, травми и правни аспекти ще бъдат обсъждани на 17-ия Конгрес и интензивно лечение с международно участие, който ще се проведе в Пловдив от 27 до 30 октомври.


Организатор на  събитието е Дружеството по анестезиология в България. Това съобщи доц. д-р Чавдар Стефанов, член на борда на дружеството и началник на Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивна терапия в УМБАЛ „Свети Георги”.

Ще бъдат представени нови подходи в хранителното подпомагане при пострадали от обширни изгаряния и интензивно лечение при пациенти със сърдечна трансплантация. Анестезиолози от страната ще изнесат доклади за лечение на огнестрелни и черепно-мозъчни травми, както и наранявания от терористичен характер.

В рамките на научния форум с международно участие ще се обсъждат  
етични и правни аспекти и дилеми, юридическата превенция и защита на анестезиолога в практиката му, Хелзинската декларация за безопасност на пациента, обясни доц. Стефанов

Конгресната програма тази година включва и научен форум на анестезиологичните и реанимационни сестри. На него ще бъдат изнесени доклади за синдром на „изпепеляване” при медицинските специалисти в интензивните отделения, въвеждането на сестринско досие, както и неклинични похвати в анестезиологията и интензивните грижи.

Конгресът в Пловдив се организира с подкрепата на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене, Военномедицинска академия и Българска асоциация за изследване и лечение на болката, потвърди началникът на КАРИТ в УМБАЛ „Свети Георги”.


Коментари