Публикация

Здравето на простатата изисква правилно хранене и движение

Доброкачественото уголемяване на простата (ДПХ) e най-честото заболяване на този орган.


Получава се при мъжете на средна и напреднала възраст и се дължи на разрастване на доброкачествени (неракови) клетки в простатната жлеза. Както цялата полова система, простатната жлеза „старее”.

При децата тя представлява образувание с големината на кестен, в което преобладава мускулна тъкан. С пубертета нараства, а в старческа възраст има обратно развитие. ДПХ невинаги причинява оплаквания, обръщат внимание уролозите. Това става само ако пикочният канал се стеснява от разрасналата се съединителна тъкан. Поради стеснението на уретрата струята урина отслабва дори до отделяне само на капки. Получава се напрягане, могат да се появят още куп възпалителни симптоми. За да се избегнат усложнения, консултацията с лекар е задължителна.

Притискан от уголемената жлеза, при уриниране пикочният мехур трябва да преодолее все по-голямо съпротивление, при което стените му стават по-дебели. Остатъчните количества течност в мехура предизвикват такова разширяване, че той вече не може да се свива, вътре се създава идеална хранителна среда за развитието на бактерии – процес, който стига до трайни увреждания: първо на мехура, после на бъбреците, включително до степен хронична бъбречна недостатъчност.

За да се поддържа простатата в добро здраве, са много важни начинът на хранене и редовното движение. Ползването на специалните комплекси хранителни добавки осигурява минерали, антиоксиданти, аминокиселини и натурални екстракти, които играят поддържаща роля и подобряват функцията й. Всеки мъж може да стори немалко и сам за тази профилактика, категорични са специалистите.



Коментари