Публикация

Все повече българи осъзнават необходимостта от профилактиката

При 50% от преминалите безплатното изследване на щитовидната жлеза, по време на медицинската изложба „Медикус, Денто, Галения” в Пловдив, бяха открити отклонения от нормата.


Това съобщиха от Националната пациентска организация, които осигуриха безплатния скриниг.

Тези от тях, които до този момент не знаеха, че имат проблем с щитовидната жлеза (15% от хората с открити изменения), са пренасочени за задълбочени изследвания и диагностика към Клиника по ендокринология към УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив.

54 души се тестваха за хепатит B и C, като двама от тях дадоха положителен резултат за хепатит B. На всички пациенти бе дадена подробна информация как се разпространява болестта и какви са начините за превенция на това сериозно заболяване, обясни регионалния координатор Тодор Петров.

Изследвалите се с положителен резултат, са насочени към Клиника по гастроентерология и хепатология към УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив, за по-задълбочени изследвания.

По време на кампанията за профилактиката на рака на гърдата на 90 жени бе направен палпарен тест за изменения и образувания в гърдите. При никоя от изследвалите се жени не бяха открити изменения. Всички изследвали се получиха съвети как сами да си правят профилактика и бяха насърчени да не пропускат ежегодните прегледи при гинеколог.

В рамките на изложението се проведоха  и консултации за сърдечносъдови проблеми и бяха дадени препоръки за профилактика на сърдечносъдовия риск. На всички желаещи бяха предоставени наръчници на Дружеството на кардиолозите в България, които съдържат съвети за правилно хранене за здраво сърце.

По думите на Тодор Петров все повече българи осъзнават необходимостта от профилактичните прегледи и се включват в подобни акции.

Коментари