Публикация

Природна алтернатива срещу симптомите на ПМС

Според ново проучване хранителни добавки, които съдържат комбинация от съществени мастни киселини и витамини, могат да намалят значително симптомите на предменструалния синдром (ПМС).


Скорошно изследване показва, че дамите, които приемат добавки с масло от вечерна иглика, в което има гама-линоленова киселина, олеинова киселина, линолова киселина, други полиненаситени киселини и витамин Е, имат по-леки симптомите на ПМС.

В своето изследване авторите посочват, че между 80-90% от жените вероятно страдат от поне един от симптомите на ПМС през предменструалната фаза на цикъла, а при около 35% симптомите са достатъчно тежки, за да се отразяват неблагоприятно върху обичайната им дейност.

Негативното влияние на симптомите върху обичайните дейности на жените и качеството им на живот може да бъде значително, като се има предвид и негативният икономически ефект, произтичащ от намалената производителност, допълват учените.

Резултатите от проучванията им показват, че положителното въздействие на маслото от вечерна иглика върху симптомите на ПМС е в резултат от взаимодействието му с пролактин рецепторите чрез активиране на простагландин Е1, чийто метаболизъм се влияе пряко от нивата на основните мастни киселини.

Коментари