Публикация

Как да забавим остаряването?

С остаряването намалява не само ръстът на хората, но и обемът на сърцето, лицевите кости и половите органи. Тези промени често водят до проблеми със здравето.


Американски учени са открили, че колкото повече намалява ръстът, толкова повече се увеличава опасността от фрактура на бедрената става.

Специалистите обясняват възрастовото свиване на някои части на тялото и как да го предотвратите:
 
ГРЪБНАК
След 40-годишна възраст на всеки 10 години повечето хора губят по 1 сантиметър от ръста си. На 80-годишна възраст мъжете обикновено са се смалили с 5 см., а жените са загубили 8 см. от височината си.

Жените се смаляват повече от мъжете заради драстичното спадане на нивото на естроген в организма им през менопаузата, а този хормон поддържа здравето на костите. Мъжете имат и повече мускули, които поддържат скелета.
 
Дори и след 35-годишна възраст костите започват да губят минерали, главно калций. Способността на организма да възстановява костната тъкан намалява, костите изтъняват и стават чупливи и податливи на фрактури. Това състояние се нарича остеопороза.

Освен от свиването на костите, ръстът намалява и от сплескването на дисковете на гръбнака. 88% от състава на 23-те желеобразни диска, които поемат натоварването на гръбнака, е  вода. При движението на тялото през деня течността в дисковете намалява, но през нощта, когато тялото е в покой, течността се възстановява и дисковете набъбват отново. Така се обяснява фактът, че в рамките на 1 ден хората се смаляват с около 1 см. и за една нощ ръстът се възстановява.

С остаряването обаче, дисковете леко се приплескват и ръстът трайно намалява.

Смаляването на всяка възраст може да е предвестник на остеопороза, особено при жените, а при мъжете и на сърдечно заболяване.

-brr-

Мащабно изследване на британски учени е установило, че мъжете, които за 20 години са се смалили с 2.8 см., страдат по-често от коронарно сърдечно заболяване.

ПРЕВЕНЦИЯ
Около една пета от хората успяват да избегнат възрастовото намаляване на ръста. Освен на добрите гени, това се дължи основно и на здравословния начин на живот.

Остеопорозата може да се избегне със здравословна диета и приемане на достатъчно калций (от млечните продукти и зелените листни зеленчуци или с ежедневно приемане на  
700 микрограма калций) и витамин D (от слънчевите лъчи или добавки – 10 микрограма дневно).

Пушенето, алкохолът и прекаляването с кофеина (над 8 чаши кафе или чай дневно) също изхабяват костите.
 
Израелски учени са открили, че хората, които спортуват, губят наполовина по-малко от височината си в сравнение с тези, които на средна възраст се отказват от физическите упражнения или никога не са спортували.

Ако силата на мускулите не се поддържа, особено на коремните, стойката на тялото се изкривява – издаден напред корем, приведен врат - и това отнема сантиметри от ръста.

Добрата стойка също предпазва дисковете от износване.

---------------------------------------------
Следва продължение на темата.


Коментари