Публикация

Поверете ноктите си на професионалист

Много често здравословното състояние на организма можем да установим само като погледнем ноктите. Нарушеното хранене на нокътната плочка се нарича ониходистрофия и обикновено не подозираме, че я имаме.


Според д-р Веселин Илиев, дерматолог, заболяването се дължи на външни и вътрешни фактори. Обикновено вътрешните са свързани с еднообразно или едностранно меню. Например вегетарианци или хора, които злоупотребяват само с един вид храна, не си набавят нужните вещества, изграждащи ноктите.

В такива случаи д-р Илиев препоръчва промяна в диетата и засилен прием на желатинови продукти – кремове, бонбони. Може да се изпишат и под формата на таблетки. Цинкът също е основен елемент, който изгражда нокътната плочка и се съдържа в храни като месото, яйцата, бирената мая, житните кълнове, морските деликатеси, тиквата, млякото, горчицата.

Носенето на неудобни и некачествени обувки също е причина за деформирането и заболяването на ноктите на краката. Тясната предна част на обувката и високото токче пречат на нормалното хранене на нокътната плочка.

„При мен дойде футболист, който по цял ден рита топка с тесни обувки. Палците му бяха с много тежка ониходистрофия, отдолу нокътят става кух и се развива и гъбично заболяване. Балерините също имат нарушено хранене на ноктите, защото стъпват на палци. Ноктите им се подвиват, загрубяват, задебеляват и също развиват гъбична инфекция”, разказва д-р Илиев.

При възрастните хора също се появява изменение в целостта на ноктите поради нарушено кръвоснабдяване. Ноктите могат да се деформират дори при деца, които не се хранят пълноценно. И при най-малките съмнения за проблем незабавно трябва да се консултираме с лекар дерматолог.

Нарушенията в лека форма като изтъняване, засилена чупливост, набраздяване и бели петна по ноктите също са признак на грешки в диетата или авитаминоза. Също така неправилното изрязване на ноктите и кожичките може да доведе до повреждане на нокътната плочка.

-brr-

„Преди в козметичните салони кожичките на ноктите се изрязваха. Сега това е забранено, а оформянето на маникюра става само с избутването им. Заразяването с гъбички по принцип е възможно, но добрите педикюристи и маникюристи стриктно дезинфекцират и стерилизират инструментите и при тях това не може да се случи. При съмнения за гъбички трябва да се употребяват пили за еднократна употреба и да се спазва много добра хигиена при работа”, казва д-р Илиев.

Гъбичките или т.нар. онихомикоза са не само неприятни заради неестетичния вид на ноктите, но са и опасен вход за инфекции в тялото. Лечението е продължително и изисква сериозна консултация с лекар. Д-р Илиев прилага индивидуална американска методика с локално лечение, която дава отлични резултати.

„Вътрешното състояние на организма и начина ни на живот се отразяват върху ноктите”, това потвърждава и Юлия Иванова, която е маникюрист и педикюрист в студио за красота. Тя казва, че опитният медицински педикюрист е обучен да прави диагностика на тялото по състоянието на стъпалото. Наличието на мазоли може да говори за проблеми с червата и стомаха.

При лошо оросяване на крайниците ноктите на краката също страдат. Те са силно вроговени при наличието на варикозни вени, а при диабет има и гъбична инфекция. Юлия твърди, че мазоли, разположени на определена част на стъпалото, могат да покажат проблеми с тазобедрените стави и кръста. Мазоли се получават и при спаднал свод на стъпалото или след продължително носене на неудобни обувки.

„При педикюр се прилага процедура за премахване на мазолите, като проблемните зони се намазват с препарат, увиват се във фолио и след това се изпилват. Това се прави всяка седмица в продължение на месец. Продуктът прониква дълбоко в кожата и продължава да действа и след процедурата. На клиента се обяснява и какви манипулации да прави вкъщи. Препоръчват се и медикаменти, които усилват имунитета на организма”, разказва Юлия.

Според нея добре е да се прави педикюр за профилактика, преди да са се появили проблеми. Има и разлика между медицински педикюр, който се прилага за лечение, и козметичен, който е само за красота – оформяне на ноктите и лакиране. Но с медицински педикюр се занимават много малко хора в България, защото липсва обучение. Юлия ни съветва да внимаваме с изрязването на ноктите у дома, за да не предизвикаме инфекция, и поради същата причина да бъдем внимателни при избора на педикюрист.


Коментари