Публикация

Лазерно разбиване на камъни в бъбреците

Лазерно разбиване на камъни в бъбреците

Немският уролог д-р Оливер Шатка направи демонстрация сред българските си колеги как с лазер се разбиват камъни в бъбреците и пикочните пътища.


По време на интензивна оперативна сесия в столичната „Хил клиник” бяха раздробени на прах високо разположени и фиксирани камъни без скалпел.

Уникалното при процедурата е, че целият материал се извежда от организма.
За разлика от практикуваните досега методи лазерното разбиване на камъни е с най-висока ефективност, при него не се използват ударни вълни, нито се извършват разрези.

Лазерът работи с микротънко оптично влакно, което достига до камъка през естествените уринарни пътища. Посредством влакното се подава мощна светлинна енергия директно върху камъка, за да се раздроби на по-малки части.

Пациентите се връщат вкъщи на следващия ден след процедурата без оплаквания и без риск от усложнения.


Как протича процедурата по разбиване на камъни?

 

След като се постави упойката, през пикочния канал се вкарва малък, гъвкав ендоскоп. През ендоскопа преминава специално лазерно влакно, с което се достига до бъбрека и се осигурява директен контакт на влакното с камъка. Лазерното влакно произвежда от една страна точка с висока температура, а от друга - шокова вълна, така, че камъкът да бъде разбит на много малки парченца и съответно премахнат изцяло, независимо от размера.

 

Какви са резултатите?

 

Средно успешните ендоскопски процедури са над 90%. Сравнено с отворената хирургическа операция, възстановяването на пациента е много по-бързо. Обикновено не се налага пациентът да остане повече от 1 ден в болница. При отворената хирургия болничният престой надвишава 1 седмица. Така с лазерната литотрипсия, имаме нова техника, с много по-високо ниво на успех, много по-ниско ниво на усложнения и намален престой в болницата.

 

Има ли специфика при пациентите в България?

 

В сравнение с Германия, ситуацията в България е доста по-различна. В Германия почти всеки личен лекар има собствен ултразвуков апарат, с който засича на много ранен етап образуването на камъни и лечението им е много бързо, преди да могат да причинят някакви проблеми. Тук, в България, виждаме много по-големи и труднодостъпни камъни. Те също подлежат на лечение по метода лазерна литотрипсия, а самата техника се определя от размера и местонахождението им. Без значение дали са разположени в пикочните пътища или в бъбрека, се използват специални гъвкави инструменти, които преминават през естествените отвори на човешкото тяло и не причиняват наранявания.

 

Д-р Шатка е главен лекар на Амералд клиник (Бремен, Германия). За неговите постижения в областта на ендоскопската и реконструктивна урология и протезиране "Амералд клиник” е единственото медицинско заведение в Европа, отличено с престижната награда "Center of Excellence". Той ще извършва ежемесечни оперативни сесии в България.

Коментари