Публикация

Над 41000 минават месечно пред дежурните кабинети на джипитата

Над 41 хил. души се възползват от услугите на дежурните кабинети на общопрактикуващите лекари средно на месец.


Това сочат обобщените данни на Министерството на здравеопазването.

Общо в страната има разкрити 94 кабинета, като най-голям е броят им в столицата – 15, във Варна – 11, и в Пловдив и Бургас – по 7. Най-голям е и притокът на пациенти през кабинетите в големите градове.

В столицата средно на месец минават над 9 хил. души, във Варна над 7 хил., а в Пловдив над 5 хил. В по-малките областни градове средно на месец минават около 1000 души, а в някои места като Пазарджик и Стара Загора броят им надвишава 2 хиляди.

Дежурните кабинети бяха създадени в началото на тази година с промени в Наредба 40. Те дават възможност да се оказва медицинска помощ, след като приключи работният ден на общопрактикуващите лекари, както и в събота, неделя и през празниците. За тази цел джипитата получават допълнително по 11 ст. от НЗОК за всеки пациент в листата си на месец.

Срещу това лекарите трябва да осигурят кой ще поеме пациентите им, когато те не са на работа. Това може да бъде техен колега, медицински център или ДКЦ. В отдалечените и труднодостъпни райони, където има недостиг на специалисти, общопрактикуващите лекари имат право да получават допълнителното финансиране срещу осигуряването на дежурства и по телефона.

Благодарение на тази промяна пациентите не само имат непрекъснат достъп до медицинска помощ, но от излишни посещения се разтовариха спешните отделения на болниците и Спешна помощ. С 20% е намалял притокът на пациенти към спешните портали на болниците за първото шестмесечие на тази година, а амбулаторните прегледи в Спешна помощ през второто тримесечие са редуцирани с 8%.

Дежурните кабинети ще продължат да функционират и през следващата година, като МЗ има желание да развива работата им занапред все повече.

" }-->

Коментари